Erişilebilirlik

Yunanistan'da PASOK Devri Kapandı - 2004-03-08


Yunanistan’da genel seçimleri muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 47’sini, PASOK ise yüzde 40’ını aldı. Yunanistan Komünist Partisi’nin oyları yüzde 5, Sol Koalisyon Partisi’ninki ise yüzde 3 düzeyinde kaldı.

Yunanistan’da parlamentoya milletvekili sokabilmek için partilerin ülke genelinde en az yüzde 3 oy alması gerekiyor.

Sosyalist PASOK partisinin lideri Yorgo Papandreou, Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri Costas Karamanlis’i arayarak başarısından ötürü kutladı ve Atina’nın ev sahipliği yapacağı 2004 olimpiyatları hazırlıkları için, yardım sözü verdi.

Yunanistan’da 1955-1963 yılları arasında Başbakanlık yapan Constantine Caramanlis’in yeğeni olan Yeni Demokrasi Partisi lideri Kostas Karamanlis, ülkenin yeni Başbakanı olacak.

Şu ana kadar sayılan oylara göre, Yeni Demokrasi Partisi parlamentodaki sandalyelerin çoğunu kazandı. Böylelikle, Yunanistan’da PASOK dönemi de kapanmış oldu. PASOK, geçen 23 yılın 19’unda ülkede iktidarı elinde tutmuştu.

Seçim öncesi yapılan kamuoyu araştırmaları iki parti arasındaki yarışın son derece yakın geçeceğini gösteriyordu. Dün güzel bir havada sandıklara giden seçmenler, muhafazakarları tercih etti ve Yeni Demokrasi Partisi, alınan ilk sonuçlara göre, yüzde yedilik bir avantaj sağladı.

Yunanistan'daki Türk azınlığın bir üyesi de milletvekili seçildi. Rodop'tan Yeni Demokrasi Partisi adayı olan İlhan Ahmet seçimi kazandı.

Yeni Başbakan Karamanlis’i, yüzde 9’a ulaşan işsizliği azaltmak ve 2004 olimpiyatlarına hazırlık gibi son derece güç ve önemli görevler bekliyor. Yunanistan, Olimpiyatlara hazırlık takviminin oldukça gerisinde ve her iki parti de oyunların zamanında başlayabilmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtiyor.

Sonuçların belli olmasından sonra konuşan PASOK lideri Yorgo Papandreou, Kıbrıs konusunda önemli bir dönemden geçildiğini ve yeni hükümeti milli konularda sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. Şu anda başbakanlık koltuğunda oturan Kostas Simitis de, halkın tercihini yeni bir hükümetten yana kullandığını belirtti ve Yeni Demokrasi Partisi’nin uygulayacağı yapıcı politikalarla halkın bu tercihine yanıt vereceğini umduğunu söyledi.

Yeni Demokrasi Partisi taraftarları sabahın erken saatlerine kadar başta Atina olmak üzere ülkenin birçok kentinde meydanları doldurdu ve sokaklarda uzun araba konvoylarıyla zafer turları attı.

XS
SM
MD
LG