Erişilebilirlik

Kadınlar İçin En Büyük Tehdit: AIDS - 2004-03-08


Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre dünyada kadınların yaşamını tehdit eden en büyük risk AIDS hastalığı... Zira araştırmalara göre kadın bedeni, erkeklerinkine oranla, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsüne karşı dört kat daha az dayanıklı. Yine Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre Asya’da HIV taşıyıcılarının yüzde 30’unu kadınlar oluştururken, Avrupa ve Amerika’da bu oran yüzde 20 düzeyinde. Orta Afrika ülkelerinde ise HIV taşıyıcılarının yüzde 50’sinden fazlasını kadınlar oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF’in Başkanı Carol Bellamy, hükümetlerin kadınları AIDS’e karşı korumak için daha sağlam önlemler alması gerektiğini söylüyor:

"HIV ve AIDS bugün artık kadınların karşısındaki en büyük sağlık risklerinden biri. Bu nedenle özellikle genç kız ve kadınların sağlığı üzerinde odaklaşmak gerekiyor."

UNICEF’in raporlarına göre, bazı Afrika ülkelerinde çocuk yaşta kendilerinden büyük erkeklerle evlendirilen kız çocukları, eşlerinin daha önceki riskli cinsel birliktelikleri yüzünden AIDS virüsüne karşı daha az dayanaklı oluyor. Örneğin Kenya’da kadınların yüzde 60’ı HIV taşıyıcısı ve bunların çoğu eşlerinin evlilik dışı ilişkileri nedeniyle bu virüsü kapmış durumda. Yine Kenya’da AIDS nedeniyle yetim kalan çocukların sayısı bugün 1 milyonu aşıyor. Amerika’nın Atlanta kentindeki Salgın Hastalıkları Kontrol Merkezi Direktörü Julie Gerberding’e göre, kadınları HIV ve AIDS salgınından korumanın en iyi yolu eğitimden geçiyor:

"Herşeyden önce AIDS konusunu gün ışığında tartışmamız, bu konuyu bir tabu olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Bugün dünyanın bir çok ülkesinde insanlar, bu virüsü taşıdıklarını söylemekten çekiniyor, ama artık bunun bir kenara bırakılması insanların bu hastalığa karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını iyice öğrenmesi gerekiyor."

UNICEF Başkanı Carol Bellamy de aynı görüşü taşıyor ve kadınları HIV ve AIDS’e karşı koruyacak en iyi panzehirin eğitim olduğunu söylüyor. Bellamy, elbette, bu eğitimi sağlaması ve kadınlara daha iyi sağlık hizmeti verilmesi için hükümetlerin de üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydediyor.

XS
SM
MD
LG