Erişilebilirlik

'Kadınların İhlal Edilen Hakları İçin Yas Tutuyorum' - 2004-03-08


Geçen yıl Nobel Barış Ödülü’nün sahibi olan İranlı kadın ve insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, demokrasinin, Müslüman ülkelerde kadınların, eşit haklara kavuşmasının en iyi yolu olduğunu söyledi. Nobel ödüllü Ebadi, bu görüşlerini Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Cenevre’de Uluslararası Çalışma Örgütü’nün düzenlediği bir forumda dile getirdi.

Şirin Ebadi, İran ve dünyanın diğer bölgelerinde kadınlara yapılan haksızlıkları Cenevre’deki toplantıda siyahlar giyerek protesto etti. Ebadi konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: "Bizim kültürümüzde, karalar giymek yas tutmayı simgeler. Bugün İran ve dünyanın diğer bölgelerindeki kadın hakları için yas tutuyorum. Kadınlar demokrasi ve sosyal haklardan en son yararlanan grup."

İran’daki kadın hakları ihlallerinin, kadınlar arasında hiçbir ayrım gütmediğini söyleyen Ebadi, İranlı kadınların çalışmak için kocalarından izin almak zorunda olduklarını, erkeklerin, eşlerini hiçbir açıklama yapmaksızın boşayabildiklerini söyledi. İran mahkemelerinde de kadınların tanıklığı erkeklerinkinin yarısı değer taşıyor.

Ebadi, adalet, demokrasi ve özgürlükler zayıfladığında ilk mağdur olan grubun kadınlar olduğunu söyledi.

Nobel ödüllü kadın hakları savunucusu, gerçek İslam’ın kendi görüşlerini empoze etmek isteyenler tarafından yanlış yorumlandığını da belirtti: "Ne yazık ki, İslam ülkelerinin çoğu demokrasi ve dinin bir arada olamayacağına inanıyor. Bu İslam’ın yanlış kullanılmasına yol açıyor. İslami hükümetler kendi inançlarını ve demokratik olmayan politikalarını, İslam adı altında, halka zorla kabul ettiriyorlar.İslam’ın doğru yorumlanması demokrasiye saygıyı beraberinde getirebilir. Beni idealim de bu. İslam ülkelerine demokrasiyi getirmek."

Şirin Ebadi aynı zamanda, İran’da düzenlenen Meclis seçimlerini de eleştirdi. Anayasayı Koruma Konseyi’nin yüzlerce reformcu adayın seçime katılmasını yasakladığı genel seçimlerde oy kullanmadığını belirten Ebadi, süreci hileli olarak niteledi.

XS
SM
MD
LG