Erişilebilirlik

ABD Vize Güvenlik Programı’nı Uygulamaya Sokuyor - 2004-03-05


Üst düzey bir Amerikalı yetkili güvenlik riski oluşturan kişilerin Amerika’ya girişini önleyecek gelişmiş bir veri tabanı programının uygulamaya sokulması yönünde adımlar atıldığını açıkladı.

11 Eylül saldırılarından sonra İç Güvenlik Bakanlığı tarafından gündeme getirilen uygulamaların bir parçası olarak Amerikan yönetimi, US VISIT adı verilen Vize Güvenlik Programı’nı uygulamaya sokuyor.

Gelişkin parmak izi taraması ve biyometrik olarak bilinen bilgi işlem tekniklerini içeren bu programla; sabıkalı veya güvenlik riski oluşturan kişilerin Amerika’ya girişinin önlenmesi amaçlanıyor.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın sınırlardan ve taşımacılıktan sorumlu bakan yardımcısı Asa Hutchinson bu program sayesinde bazı başarılar sağlandığını belirtti.

"Bu, tarihte ilk kez ülkemize vizeyle giren insanların kimliğini biyometrik yöntemlerle tespit etmemizi sağlayan büyük bir başarıdır”.

Vize Güvenlik Programı halen 115 havaalanı ve 14 limana yerleştirilmiş bulunuyor. Bu uygulama, öncelikle bütün turistlerin taranabilir bir pasaport sahibi olmasını öngörüyor. Vize istenen ülkelerden gelenlerin ise fotoğrafları çekilecek ve parmak izleri alınacak. Program sayesinde göçmenlik vizesi dışındaki vize sahiplerinin ülkeye giriş ve çıkışları izlenebilecek.

Vize Güvenlik Programı başlangıçta Amerika’ya bir yıl içinde giren yaklaşık 500 milyon insandan sadece 25 milyonuna uygulanabilecek ancak İç Güvenlik Bakanlığı bunun bile yeni terör saldırılarının önlenmesinde hayati bir önem taşıdığını söylüyor.

Tam olarak Ekim ayında uygulamaya sokulması planlanan programı eleştiren ve aralarında bazı Kongre üyelerinin de bulunduğu kişiler ise bu programın bazı gecikmelere ve rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtiyor.

ABD'deki hava alanları ile dünyadaki hava alanları arasındaki işbirliğini artırmayı amaçlayan Uluslar arası Havayolları Konseyi başkanı David Plavin de uygulamada dikkatli olunması gerektiğini savunanlardan.

Plavin şöyle konuştu:

"Ekonomiye verebileceği potansiyel zararın büyüklüğünden dolayı programın uygulanmasında ve yaygınlaştırılmasında çok dikkatli olmamız ve sürekli denetlememiz gerekir”.

İç Güvenlik Bakanlığı ise Vize Güvenlik Programı’nın ülkeye giriş yapılan tüm önemli kapılarda Kongre tarafından belirlenen 26 Ekim tarihine kadar uygulanması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Maura Harty, vize istenmeyen ülkelerin vatandaşları için bile bazı problemler çıkmasının ve bazı gecikmeler yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Harty şunları dedi:

"Vize istenmeyen ülkelerin biyometrik özellikli pasaportlar çıkarması kısa vadede çözülebilecek bir sorun. Ancak bu kısa vade içinde bile, programın iş seyahatleri, akademik kurumların gezileri ve turizm amaçlı yolculuklarda ciddi sonuçlar yaratmasını bekliyoruz. Acil durumdakiler ve kısıtlı süresi olanlar için işlemleri kolaylaştırmak amacıyla elimizden geleni yapacağız ancak vize istenmeyen ülkelerin vatandaşlarına ve kısa vadede bu insanlara hizmet verme kapasitemize ciddi bir etkisi olacak.”

İç Güvenlik Bakan yardımcısı Asa Hutchison, Vize Güvenlik Programı’nın geçici sınır geçiş kartı taşıyan 104 milyon Meksikalı’ya nasıl uygulanacağı konusunda nihai bir karara varılmadığını söyledi. Associated Press’in geçtiği bir habere göre, Bush yönetimi Amerika’da kısa süreyle kalacak olan Meksikalıların parmak izi ve fotoğraf uygulamasından muaf tutulmasını düşünüyor.

XS
SM
MD
LG