Erişilebilirlik

Eşcinsel Evliliği Kongre'de de Tartışılıyor - 2004-03-04


Amerika’da eşcinsel evliliği konusundaki tartışmalar büyüyor. Amerikan Senatosu dünkü oturumunda, Kongre’nin eşcinsel evliliklerini yasaklayacak Anayasa değişikliğini destekleyip desteklememesi gerektiğini tartıştı.

Senato’daki tartışmadan kısa bir süre önce, Oregon da, San Fransico ve New York eyaletindeki New Paltz kentinin açtığı yoldan giderek, eşcinsel evliliklerini onaylayan belediyeler kervanına katıldı.

Yerel yetkililer, eyalet yasalarının evliliği sadece erkek ve kadın birlikteliğiyle sınırlayan bir unsur içermediğine dikkat çekiyor.

Belediyelerin eşcinsel evlilikleriyle ilgili kararları, Başkan Bush’un eşcinsel evliliği yasaklamayı amaçlayan anayasa değişikliği girişimini izliyor.

Başkan Bush’un eşcinsel evliliklerini yasaklamak için anayasa değişikliğine gidilmesi çağrısının ardından, Cumhuriyetçi partili Senato çoğunluk lideri Bill Frist, Kongre’nin bu konuda harekete geçmesini istedi.

Frist, düzenlediği basın toplantısında Massachusetts anayasa mahkemesinin eşcinsel evliliklerine izin veren kararını hatırlatarak, Kongre üyelerini bu konuda eyaletlerin nihai kararı vermesini beklememesi gerektiğini söyledi.

Frist şöyle konuştu:

"Militan yargıçların yasayı hiçe sayarak radikal biçimde evliliğin anlamını yeniden tanımlamasına karşı harekete geçeceğiz.” Senatör Frist, halen Kaliforniya ve New York’ta eşcinsel evliliklerinin gerçekleştiğini belirterek bu tür evliliklerin 50 eyaletin tamamına da sıçrayacağı tahmininde bulundu.

Senato Adalet Alt Komitesinin konuyla ilgili oturumunda söz alan Cumhuriyetçi Teksas senatörü John Cornyn de giderek artan sayıda belediyenin eşcinsel evliliklerine izin vermesinden duyduğu kaygıyı ifade etti. Senatör Cornyn bu duruma dur demek için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Evliliğin ve demokrasinin savunucuları bunun ciddi bir sorun olduğunun farkında, ulusal düzeyde bir çözüm gerektiren ulusal bir sorun olduğunun farkında”.

Ancak eşcinsel hakları savunucuları eşcinsel evlilikleri konusunun medeni haklarla ilgili bir konu olduğunu öne sürüyor. Bu tür evliliklere yasak getirilmesinin, çiftlerin birbirinin mirasından ve sağlık olanaklarından yararlanmasını, ortak ev sahibi olmasını önleyeceğini belirten eşcinsel hakları savunucuları bunun da, ayrımcılığı yasaklayan yasaların çiğnenmesi anlamına geleceğini ifade ediyor.

Adalet Alt komitesinin kıdemli üyelerinden Demokrat Parili Wisconsin Senatör Russ Feingold da anayasa değişikliğine karşı çıkanlardan.

"Evlilik konusundaki bir anayasa değişikliğinin gereksiz, bölücü ve anayasal geleneklerimize uygun olmayan bir girişim olacağını düşünüyorum.” Demokrat Partili Massachusetts senatörü Ted Kennedy de, Başkan Bush’un eşcinsel evliliklerini yasaklayan anayasa değişikliği çağrısında bulunmasını, siyasi bir manevra olarak nitelendirdi.

"Temel Haklar Bildirgesinin kabul edilmesinden bu yana sadece 17 kez Anayasa değişikliğine gittik. Bu değişikliklerin büyük bir kısmı insanların haklarını genişletmeyi ve korumayı amaçlıyordu. Bu utanç verici anayasa değişikliği önerisi ise yeniden seçilme konusunda yaşanan sıkıntıları aşmak amacıyla Amerikalıları bölmeye dönük umutsuz bir taktiktir. Başkan Bush, tarihe Anayasayı geriye çevirmeye çalışan ilk başkan olarak geçecektir.”

Eşcinsel evlilikleri konusundaki tartışmanın seçim döneminde daha da yoğunlaşması bekleniyor.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olması kesinleşen Massachusetts senatörü John Kerry, eşcinsel evliliklerine karşı olduğunu, ancak yasaklayıcı bir Anaysa değişikliğine gidilmesine de muhalefet edeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG