Erişilebilirlik

Türkiye Avrupa Konseyi Denetiminden Çıkıyor - 2004-03-04


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Denetim Komisyonu Türkiye’nin yasal ve anayasal taahhütlerini yerine getirdiğini belirterek, 1995 yılından bu yana süren denetimin kaldırılmasını önerdi.

Komisyon raporunda Türkiye’de idam cezasının kaldırıldığı ve işkenceye karşı müsamaha göstermeyen bir politikanın benimsendiği vurgulandı. Komisyon Türkiye’nin, iki yılda son on yıldan daha fazla reform gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ancak Komisyon denetim sürecinin kaldırılmasından sonra da, bazı konularda ilerleme sağlanması için Türkiye ile diyalogun sürdürülmesini önerdi. Bu konular arasında, 1982 anayasasında değişiklik ihtiyacına işaret edildi.

Denetim sürecinin kaldırılması konusundaki nihai karar Nisan ayı sonunda toplanacak olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilecek.

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin insan hakları alanında kaydettiği ilerlemelerin memnuniyet verici bulduğunu söyledi. Straw, mevcut durumun devam etmesi halinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik yolundaki müzakerelerin başlayabileceğini vurguladı.

Jack Straw, Kasım ayında 60 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırılarında ölenleri anma törenine katılmak için Türkiye’de bulunuyordu. Saldırılardan biri, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na düzenlenmişti.

XS
SM
MD
LG