Erişilebilirlik

Denktaş Ankara'ya Bilgi Veriyor - 2004-03-04


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Kıbrıs’ta 9’ncu görüşmenin tamamlanmasından sonra, Ankara’ya gitti. Denktaş Ankara ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek ve görüşmeler hakkında bilgi verecek.

Kıbrıs sorununa Annan planı temelinde 1 Mayıs’a kadar çözüm bulmak hedefiyle 19 Şubat’ta başlatılan Kıbrıs müzakereleri’nin bugün yapılan 9. görüşmesinin ardından, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Ankara’ya geldi. Denktaş, Ankara’da “Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri ve Kıbrıs Sorunu” konulu konferansa katılacak. Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşecek ve Kıbrıs müzakereleri konusunda bilgi verecek. Esenboğa Havaalanında Denktaş'ı yüzlerce araçlık bir konvoy karşıladı ve afişlerle sevgi ve destek gösterilerinde bulundu. Ayrıca Denktaş'ı karşılamak üzere havaalanına DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan çeşitli parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri geldi. Denktaş’ın bugünkü Ankara temaslarının ardından akşam saatlerinde adaya dönmesi bekleniyor.

Bugün ayrıca Amerika Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Marc Grossman’ın Türkiye ziyareti iptal edildi. Edinilen bilgiye göre kendisini Amman’dan Ankara’ya getirecek uçağın arızalanması nedeniyle programından Türkiye’yi çıkaran Grossman, Ürdün’den Belçika’ya geçecek. Amerikalı kaynaklar uçağın arızasının giderilmesinin zaman alacağını ve Grossman’ın Türkiye’yi ileri bir tarihte ziyaretinin mümkün olabileceğini söylediler. Dün akşam Ankara’da olması beklenen Grossman’ın, uçağındaki arıza nedeniyle Ankara’ya bu sabah geleceği bildirilmişti.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston dün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kıbrıs konusunda “Nerede duruyoruz ve nereye gidiyoruz konularında” kapsamlı değerlendirmede bulunduklarını belirten Weston, Türkiye’deki temaslarında adada 1 Mayıs’tan önce ortak çözüm hedefine ulaşma doğrultusunda son derece yapıcı bir atmosfer ve yaklaşım gördüğünü ifade etti. Amerika’nın Kıbrıs’ta çözüme olan bağlılığını da vurgulayan Weston, “Adada’ki, Atina’daki ve özellikle de Ankara’daki temaslarımda Kıbrıs’ta çözüme varılması konusunda büyük ölçüde cesaretlenmiş olarak dönüyorum” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG