Erişilebilirlik

Weston: Kıbrıs'ta Kararı Halk Verecek - 2004-03-03


Türk ve Rum heyetlerinin 8’nci kez biraraya geldiği Kıbrıs görüşmeleri devam ederken, Ankara’da diplomasi trafiği yine yoğun. Amerika Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston, Atina’dan Ankara’ya geldi. Weston, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le görüşecek.

Weston Başbakanlık ta Başbakanlık dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Weston ayrıca Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı değerlendirecek.

Weston Kıbrıs’ta yaptığı görüşmelerin ardından dün Atina’ya gitmiş ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Tasos Yaniçis ile bir araya gelmişti. Weston Kıbrıs’taki temaslarında, Kıbrıs’ta çözüme ilişkin kararı Kıbrıs halkının referandumla alacağını söylemişti. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise, Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston’un “Referanduma hayır diyecek büyük bedel öder” yönündeki sözlerinin, Türk ve Rum halklarına karşı kabul edilemez bir baskı ve tehdit olduğunu belirtmişti.

Bugün ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlık Binasında Avrupa Birliği İletişim Grubu üst düzey medya temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliği konusunda tarih alamazsak bu dünyanın sonu olmaz yolumuza devam ederiz dedi. Erdoğan Kıbrıs konusun ise Türkiye nin şimdiye kadar elinden geleni yaptığını gereken jestleri ortaya koyduğunu ancak Rum tarafının aynı şekilde mübadelede bulunmadığını söyledi.

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw temaslarına devam ediyor. İstanbul’ daki bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için İngiliz Başkonsolosluğunda düzenlenecek anma töreni nedeniyle İstanbul da bulunduğunu söyleyen Straw, “uluslararası terörizmin ne ülke, ne kadın, ne çocuk tanıdığını belirterekm, uluslararası terörizmle mücadele hepimizin görevi” dedi. Kıbrıs ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyelik süreci konularında da soruları yanıtlayan Straw bir gazetecinin, “Kıbrıs’ta görüşmeler tıkanıyor gibi gözüküyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki sorusu üzerine, “Görüşmeler Birleşmiş Milletler tarafından yürütülüyor. Burada görüşmelerin devamını destekliyoruz” dedi.

“Referandumdan olumsuz bir sonuç çıkarsa bir B planı var mı” şeklindeki soruyu Straw, “Umudumuz görüşmelerin olumlu ve başarılı sonuçlanmasından yana. B planı diye bir plan yoktur” diye yanıtladı.

Straw, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de şöyle dedi: “Hükümet tarafından atılan adımları olumlu buluyoruz. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için İngiliz hükümetinin güçlü desteği vardır. Avrupa Birliği’nin bu yılın sonunda bir tarih vereceğini umut ediyoruz.” diye konuştu. Hürriyet gazetesinin sorularını da yanıtlayan Straw, Avrupa Birliği üyeliği için yapılan reformların Türkiye'yi geri dönüşü olmayan bir yola soktuğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw bugün, İstanbul Valisi Muammer Güler’e yaptığı ziyaretin ardından, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile birlikte İstanbul’daki bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için İngiliz Başkonsolosluğunda düzenlenen anma törenine katıldı.

XS
SM
MD
LG