Erişilebilirlik

ABD: 'Aristide İstifa Etti, Kaçırılmadı' - 2004-03-02


Bush yönetimi Haiti Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide’in Amerika tarafından kaçırıldığı ve istifaya zorlandığı yönündeki haberleri yalanladı.

İstifa kararının tamamen Aristide’e ait olduğunu belirten Beyaz Saray sözcüsü Scot McClellan da, iddianın tamamen saçma olduğunu söyledi.

Ayrıntılar şöyle:

Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide'in görevinden istifa ederek ülkeyi terk etmesinin ardından asayişi sağlamak üzere sevk edilen uluslararası barış gücü askerleri Haiti’de konuşlanmaya başladı.

Amerikan donanma piyade biriminin ardından, Fransız askerleri de başkent Port-au-Prince'e ulaştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Pazar gecesi yaptığı olağanüstü toplantıda, Haiti'ye uluslararası askeri güç gönderilmesini öngören bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti.

Haiti'de düzeni sağlamakla yükümlü uluslararası güç, 3 ay süreyle görev yapacak.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ilk etapta birkaç yüz Amerikan askerinin Haiti’ye gönderildiğini, ancak ilerleyen günlerde bu sayının 2 bine ulaşacağını söyledi. İlk aşamada 50 kadar askerini Haiti’ye gönderen Fransa’nın da önümüzdeki günlerde yeni birlik takviyesi yapacağı açıklandı. Uluslararası güce Brezilya ve Kanada da katılacak.

Ülkenin pek çok yerinde yaklaşık bir aydır devam eden silahlı eylemlerin iyice alevlenmesi ve isyancıların başkente doğru yürüyüşe geçmesi ardından, Cumhurbaşkanı Jean-Bertrand Aristide ülkeyi terk etmişti.

Aristide'in kaçışı ardından başkentte asayişin iyice bozulduğu, ancak çatışmaların sona erdiği haber veriliyor.

Bu arada İsyancıların baskısı sonucu ülkesini terk eden Haiti'nin eski Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide'in Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gittiği bildirildi.

Öte yandan Bush yönetiminin üst düzey yetkilileri Haiti Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide’in Amerika tarafından kaçırıldığı ve istifaya zorlandığı yönündeki haberleri yalanladı.

Aristide ile ülkeden ayrılması konusundaki görüşmelere bizzat katıldığını söyleyen dışişleri bakanı Colin Powell iddiaları temelsiz ve saçma olarak nitelendirdi. Powell, Aristide’in kaçırılmadığını vurguladı.

İstifa kararının tamamen Aristide’e ait olduğunu belirten Beyaz Saray sözcüsü Scot McClellan da, iddiaların tamamen saçmalık olduğunu söyledi.

Pazartesi günü Aristide ile telefonla görüştüklerini söyleyen Amerikalı bir çok aktivist ve Kongre üyesi Aristide’in Haiti’den ayrılmasının Amerika tarafından düzenlenen bir darbe olduğunu iddia etmişti.

XS
SM
MD
LG