Erişilebilirlik

Ankara'da Diplomatik Trafik Yoğun - 2004-03-01


Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Amerika Birleşik Devletlerinin Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston, ve Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman bu hafta temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geliyor.

Kıbrıs müzakerelerine devam edilirken, Ankara’da bu hafta yoğun bir diplomasi trafiği yaşanacak.

Ankara’nın bugünkü konuğu Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox. Cox, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın davetlisi olarak 3 günlük ziyaret için Türkiye’de. Görüşmelerde, Türkiye- Avrupa Parlamentosu ilişkileri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler ele alınacak. Cox temaslarında, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, ve Dışişleri Bakanı Gül le de görüşecek.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da bu hafta Türkiye’yi ziyaret edecek. Straw, 3 Mart Çarşamba günü İstanbul’da olacak. İngiltere Dışişleri Bakanı, geçen sene Kasım ayında İstanbul’da gerçekleşen terör saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenecek anma törenine katılacak. Straw, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le de bir görüşme yapacak. Görüşmede, Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmelerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Straw, Türkiye ziyareti ardından Pakistan’a gidecek.

Straw'la aynı gün Amerika'nın Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston Ankara’ya gelecek. Weston, Türk siyasiler ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı değerlendirecek.

Thomas Weston'ın Ankara ziyaretini yapacağı Çarşamba günü, Ankara sürpriz bir ismi de ağırlayacak. NTV televizyonunun edindiği bilgiye göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Ankara Ticaret Odası ve Türk Ocakları Genel Merkezi tarafından düzenlenecek “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri ve Kıbrıs Sorunu” konulu bir konferansın açılışını yapmak üzere Ankara’ya gelecek.

Diplomatik kaynaklar, hazırlıkların Denktaş Başkent’e gelecek şekilde yapıldığını belirtiyorlar, ancak Kıbrıs’taki müzakereler nedeniyle Denktaş ın son anda kararını değiştirme ihtimalinin bulunduğuna da dikkat çekiliyor. Rauf Denktaş’ın, Cumhurbaşkanı Sezer ya da hükümet yetkilileriyle görüşüp görüşmeyeceği de henüz belli değil.

Ankara’nın bu hafta ağırlayacağı bir başka önemli isim de Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman. Grossman, Amerikan yönetimince başlatılan “Büyük Ortadoğu Projesi” kapsamında 4 Mart’ta Türkiye’yi ziyaret edecek. Grossman’ın görüşmelerinde, Kıbrıs konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG