Erişilebilirlik

Ralph Nader Demokratları Kızdırdı - 2004-02-27


Tüketici haklarının güçlü savunucusu Ralph Nader’ın başkanlık seçimine katılacağını açıklaması Demokratları kızdırırken, Cumhuriyetçiler Demokrat oyların bölünmesi olasılığını memnunlukla karşılıyor. Bir çok Demokrat, 2000 seçimlerinde de başkan adayı olan Nader’ın, Al Gore’un başkanlığını önlediğini düşünüyor.

Ralph Nader, büyük iki partinin de iş çevrelerinin çıkarlarını düşündüğüne, orta halli Amerikalıların kaygılarını anlamadığına inandığı için bu yılki seçimlerde de başkan adayı olduğunu açıkladı.

"İşgal altındaki demokrasimizi, ülkemizi ve özgürlüklerimizi kurtarmak için ahlaki sorumluluğumuz var. Anayasamızın başlangıcında ‘Biz, halk’ diye açıkça belirtilmiş olan egemenliğimizin satılık olmadığını göstermeliyiz."

Ralph Nader 4 yıl önce Yeşil Parti’nin adayı olarak seçime girdiği zaman yaklaşık %3 oranında oy topladı. Ancak bazı Demokratlar Nader’i, özellikle de yarışın çetin geçtiği Florida ve New Hampshire eyaletlerinde Al Gore’un oylarını bölüp, Gore’un başkan olmasını önlemekle suçladı. Nader’ın yine aday olmasını Demokratlar öfkeyle karşıladı. Ancak birçok siyasi uzman, Nader’ın bu seçimlerde, geçen seferki kadar etkili olamayacağını düşünüyor. Washington’daki Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Allan Lichtman şöyle diyor.

"Bağımsız adaylardan tekrar seçime girenlerin yüzde 50’si kötü şekilde yenilgiye uğruyor. Bu defa Nader, 2000 yılındakinden çok daha az oy alacak. Birincisi tekrar seçime girdiği için, ikincisi ise pek çok ilerici seçmen Bush yönetimine 2000 yılında Clinton yönetimine olduklarından çok daha kızgın olduğu ve hükümetin değişmesini istediği için."

Uzman Craig Crawford da Nader’ın Demokratlar için bu kez cazip görünmeyeceğini ancak seçim kampanyasının sıkı rekabet içinde geçtiği eyaletlerde Nader’ın etkili olabileceğini söylüyor.

"Nader’ın 2000 yılında aldığı desteği bu defa göreceğini sanmıyorum. Ancak 1960 yılında kendi yazdığı, otomobil güvenliği hakkındaki ünlü kitabında Demokratlara atfen belirttiği gibi Nader hangi hızda giderse gitsin yine de güvenilmez."

Bazı demokratlar Nader’ın tekrar seçime girmesine kızıyor ve adaylar birbirine çok yakın yarıştığı takdirde Nader’ın adaylıktan çekilmesini istiyor. Profesör Lichtman, Demokratların Nader’a karşı açıkça çıkışta bulunmak istemeyeceğini söylüyor.

"Nader, çatışmadan yararlanan bir politikacı. Bu tür çatışmalar onu besliyor ve ayakta tutuyor. Demokratlar’ın, Nader’ın üstüne giderek kamuoyu önünde kullanabileceği malzeme sağlamaması gerekir."

Dört yıl önce olduğu gibi Ralph Nader, Yeşil Parti’nin yardımıyla eyalet seçim kütüklerine adını yazdıramayacak. Bu defa bağımsız aday olduğu için, binlerce seçmenden imza toplaması ve seçimin yapılacağı Kasım ayına kadar adını yazdırmayı başarması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG