Erişilebilirlik

26 Şubat 2004 - 2004-02-26


İran’da Cuma günü yapılan parlamento seçimleri, Amerikan yönetimi tarafından da yakından izlendi. Merkezi Haberalma Örgütü CIA’nin seçim sonuçlarıyla ilgili bir değerlendirmesine yer veren New York Times, İran’da önümüzdeki süreçte yeni bir baskı döneminin başlamasının beklendiğini yazıyor:

"CIA’nin Kongre’ye de gönderdiği yeni bir raporda, seçimlerin İran’daki reformculara ciddi bir darbe vurduğu ve ülkedeki otoriter dini yönetimi daha da güçlendireceği belirtiliyor. Raporda dini lider Ayetullah Ali Hamaney yönetiminin şimdilik güvende olduğu kaydediliyor ancak seçim sonuçlarının daha önce hiç görülmemiş ölçüde güvenilirliğini yitiren ve açıkça eleştirilen dini yönetime karşı duyulan tepkiyi arttıracağı vurgulanıyor."

Washington Times’da ise, Amerika’nın İsrail-Filistin sorununda yaşanan son gelişmelere bakışını yansıtan bir yorum dikkati çekiyor. Gazete, İsrail’in Gazze’deki Yahudi yerleşim birimlerini boşaltma planının Washington yönetimi tarafından Filistinlileri ve komşu Arap ülkelerini karşı adımlar atmaya teşvik edecek bir girişim olarak değerlendirildiğini yazıyor:

"Şiddet döngüsüne takılıp kalan barış sürecinde aylardır bir ilerleme sağlanamıyor. Ve Bush yönetimi hem Araplar hem de Avrupalılar tarafından kendisini bu sorunun dışında tutmakla suçlanıyor. Washington yönetimi sanayileşmiş ülkelerin Haziran ayındaki zirvesinde Ortadoğu’da demokrasiyi geliştirecek bir plan önermeye hazırlanırken, Araplar Amerika’nın Ortadoğu barış sürecinden çekildiği yönünde bir izlenimin ortaya çıkması durumunda bu önerilere sıcak bakmayacaklarını belirtiyor."

Washington Times ayrıca Kafkasların küçük ama stratejik öneme sahip ülkesi Gürcistan’ın yeni devlet başkanı Mikhail Saakashvili ile yapılan bir röportaja yer veriyor. Beyaz Saray’da Başkan Bush’la yaptığı görüşmenin ardından Washington Times’ın sorularını cevaplandıran Gürcü lider, Rusya’nın ülkesinin Amerika’yla ilişkileri geliştirmesine alışmaya başladığını söylüyor:

"Gürcistan lideri Mikhail Saakashvili, dünkü röportajda, Gürcistan Cumhuriyeti’nin Amerika’nın yakın bir müttefiki olmak istediğini ve Rusya’nın da bu gerçekle birlikte yaşamak zorunda kalacağını söyledi. Saakashivili, Dışişleri Bakanı Colin Powell’la görüşmesinden önce “Amerika’yla güvenlik alanında çok yakın bir işbirliğimiz var. Hatta benim korumalarım bile Amerikalılar tarafından eğitiliyor” diye konuştu. Rusya’nın Gürcistan’daki iki askeri üsten çekilmesi gerektiğini ısrarla vurgulayan Saakashvili, buna rağmen iki ülkenin sınır güvenliği ve istihbarat paylaşımı konusunda işbirliğini sürdüreceğini de belirtti."

Boston Globe gazetesiyse tek kutuplu dünyada, Birleşmiş Milletler’in rolünü sorguluyor. Özellikle Irak savaşından sonra, Birleşmiş Milletler’in işlevini tamamladığı yönünde yorumlar yapıldığını hatırlatan gazete, bu görüşlere karşı çıkarak Amerika’nın her zamankinden daha çok Birleşmiş Milletler’e ihtiyaç duyduğunu savunuyor:

"Aslında sadece Irak’ta değil, Afganistan’dan Liberya’ya, Sierra Leone’ye kadar bir çok bölgede tek tek ülkelerin hiç birinin başarıyla yerine getiremeyeceği güven oluşturma görevi var. Öncelikli olarak çatışmaların yaşanmasını önlemek bu gerçekleşmediğinde de ülkelerin bu sorunları aşmasını sağlamak görevinin yanı sıra, uluslar arası terörle mücadele, göç sorunuyla uğraşma, AIDS ve SARS gibi salgın hastalıkların önlenmesi gibi küresel sorunlar, küresel çözümler gerektiriyor."

XS
SM
MD
LG