Erişilebilirlik

BM'den İngiliz İstihbaratına Tepki - 2004-02-26


Birleşmiş Milletler sözcüsü Fred Eckhard, Genel Sekreter Kofi Annan’ın telefonlarının dinlendiği haberinin doğru olması durumunda bunun uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geleceğini söyledi.

Sözcü Fred Eckhard, genel sekreterin, İngiliz istihbaratının kendisini dinlediği yönündeki iddialardan rahatsızlık duyduğunu belirtti.

"Bu tür bir faaliyet diplomatik temasların güvenilirliğini ve gizliliğini baltalar. Genel Sekreterle konuşan insanlar, bu görüşmelerin gizli kalacağını var sayma hakkına sahiptir.”

Eckhard’ın tepkisine neden olan açıklama, eski İngiliz bakan Clare Short’tan geldi. Short, BBC’ye Irak savaşından önce istihbarat görevlilerinin genel sekreter Kofi Annan’ın telefonlarını dinlediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü, açıklamanın doğru olması halinde bu tür dinleme faaliyetinin, en az üç uluslar arası sözleşmenin ihlali anlamına geldiğini ve genel sekreterin uluslar arası bir diplomat olarak etkinliğini tehlikeye düşürdüğünü kaydetti.

"Uluslar arası hukukun koruması altındaki bu sözleşmelerin ihlal edilmemesi gerektiği ilkesini bir kez daha tekrarlıyoruz ve bütün üye ülkelerin taraf oldukları yasal kurallara saygı göstermesini bekliyoruz.”

Eckhard, Birleşmiş Milletler güvenlik görevlilerinin, genel sekreterin telefonunun dinlenip dinlenmediği, ya da ne zaman dinlendiği konusunda bilgisi olmadığını ifade etti. Casusluk faaliyetlerine karşı önlemlerin artırıldığını kaydeden Eckhard, bunları açıklamadı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair iddiaları doğrulamaktan veya yalanlamaktan kaçındı.

"Operasyonları hakkında dolaylı ya da dolaysız olarak bir şey söylemeyeceğim. Ancak bu, belirli bir iddianın doğruluğunun göstergesi olarak algılanmamalı. Bu iddiaların ortaya atılması son derece sorumsuzca bir davranıştır.”

Blair, İngiliz istihbarat ve güvenlik kurumlarının ulusal ve uluslar arası yasalara bağlı olarak faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Bu son tartışmanın gündeme gelmesinden bir gün önce İngiliz savcılar, Birleşmiş Milletler’deki gizli dinleme faaliyetiyle ilgili gizli bir belgenin sızdırılmasıyla suçlanan Katharina Gun isimli Kamu Komünikasyon Merkezi’nin eski bir çalışanıyla ilgili iddiaları geri çekmişti.

Gun, Amerikalı bir istihbarat yetkilisinin, Irak kararıyla ilgili olarak nasıl oy kullanacaklarını açıklamayan Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerle ilgili olarak geçen yıl İngilizlerden yardım istediğini belirten bir mesajı sızdırdığını itiraf etmişti. Mesajda, nasıl bir yardım istendiği belirtilmiyordu ancak Kamu Komünikasyon Merkezi, telefon konuşmaları, elektronik postalar ve benzeri haberleşmelerin takip edilmesindeki uzmanlığıyla tanınıyor.

Savcılık, Gun’ın yargılanması için yeterli delil olmadığını açıkladı. Ancak, davanın kapatılması kararında, hükümet yetkililerinin etkili olduğu yolunda söylentiler var.

XS
SM
MD
LG