Erişilebilirlik

Başkan Bush Seçim Kampanyasını Başlattı - 2004-02-24


Demokrat Parti başkan adaylarından John Kerry, seçimlere sekiz ay kala Başkan Bush’un verdiği sözleri yerine getiremediğini ve önümüzdeki kampanya sırasında bunları savunmaktan kaçacağını öne sürdü.

George Bush’a yakın kaynaklarsa, başkanın kampanyasında daha sert bir çizgi izleyeceğini ve Demokrat rakiplerinin ağır eleştirilerini göğüslemeye hazırlandığını kaydediyor.

Dün eyalet valilerine seslenen Bush, kampanyasının ana temalarından biri olan Irak politikasını yeniden savundu.

Bu arada, tüketici hakları savunucusu Ralph Nader’ın seçimlere yeniden gireceğini açıklaması, Demokratları öfkelendirirken, Cumhuriyetçileri de oldukça heyecanlandırdı.

Bu yılki seçimlerde de başkanlık için yarışacağını söyleyen Ralph Nader, iki siyasi partinin, ortalama Amerikalının görüşlerini dikkate almayan holdinglerin denetiminde olduğunu savundu.

"Kuşatılmış demokrasimizi, ülkemizi ve özgürlüklerimizi kurtarma konusunda manevi sorumluluk altındayız. Egemenlik haklarımızı geri almalıyız. Anayasada da belirtildiği gibi, “Biz, vatandaşlar...” satılık değiliz. Bizi ve her şeyi satın almaya çalışan holding çıkarlarını da alaşağı edebiliriz.”

Dört yıl önce Yeşiller Partisi’nden aday olan Ralph Nader, yüzde üçe yakın oy kazandı. Bazı Demokratlar, başkan adayları Al Gore’un seçimi kıl payı kaybetmesinden dolayı Nader’ı suçladı.

Ralph Nader’ın seçimlere yeniden gireceğini açıklaması, Demokratları öfkelendirdi. Ancak siyasi uzmanlar, Nader’ın bu kez de aynı etkiyi yapacağından, son derece kuşkulu.

Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nin siyaset bilimi uzmanlarından Profesör Allan Lichtman, bağımsız ya da üçüncü bir partiden giren adayların seçimlere ikinci kez girdiklerinde aynı başarıyı sürdüremeyeceğini savunuyor. Aynı şekilde, bağımsız adaylara yönelen yenilikçi seçmenlerin, bu kez Başkan Bush’u seçtirmemek için her şeye razı olabileceğine dikkat çekiyor.

Diğer bir siyasi uzman, Craig Crawford ise, tüketici haklarının savunuculuğunu yaptıktan sonra politikaya atılan Nader’ın, bazı eyaletlerde hala etkili olabileceğine dikkat çekiyor:

"Nader’ın, 2000 yılında elde ettiği desteği bu kez kazanacağını sanmıyorum. Ancak 1960lı yıllarda trafik güvenliği hakkında yazdığı kitaptan alıntı yapmam gerekirse, Demokratlar, Nader’ın “hangi viteste giderse gitsin, tehlike arz eden bir araç olduğuna” inanıyor. Elbette müthiş oy patlaması yapacak değil, ancak bir iki eyalette elde edebileceği sonuçlar, seçimlerin gidişatını bütünüyle değiştirebilir."

Bazı Demokratlar, Nader’a kararından dolayı ateş püskürürken, bazıları da kamuoyu yoklamalarında başa baş sonuç çıkması durumunda, Nader’ın kararından vazgeçmesi için çabalıyor.

Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Lichtman, Demokratların Ralph Nader’ı doğrudan muhatap almaktan kaçınabileceğine dikkat çekiyor:

"Nader, kavga etmekten güç alan biri. Doğrudan hedef alınması onu beslemekten başka bir şey yapmaz. Demokratlar kesinlikle Nader’la doğrudan muhatap olup, reklamını yapmaktan kaçınmalı."

Dört yıl öncesinden farklı olarak Nader, bu kez seçimlere Yeşiller Partisi’nden girmiyor. Seçime girebilmek için Nader bu kez, Kasım’daki seçimden önce, bütün eyaletlerde yüzbinlerce imza toplamak gibi oldukça çetin bir işle uğraşmak zorunda.

XS
SM
MD
LG