Erişilebilirlik

ABD ve AB'den İran Seçimlerine Eleştiri - 2004-02-24


Amerika ile Avrupa Birliği, İran parlamento seçimlerini eleştirdi. Reformcuların katılmasına izin verilmeyen seçimin sonunda, İran parlamentosu katı dincilerin eline geçti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, bu seçimin demokrasi açısından gerileme teşkil ettiğini söyledi. Sözcü serbest ve eşit olmaktan çok uzak olan seçimin, uluslar arası standartla uymadığını da kaydetti. Amerika’nın hayal kırıklığına uğradığını belirten Richard Boucher şöyle konuştu:

“Bu uluslar arası standartlara uyan bir seçim süreci değildi. Uluslararası toplumun diğer üyelerinin de görüşü budur. Fakat biz, İran halkının, özlemlerini yerine getirecek bir hükümeti hak ettiğine inanıyoruz. İranlıların, isteklerini diğer çeşitli yollarla ifade etmeye devam edeceğine inanıyoruz.“

Boucher seçimler ve insan haklarını çiğneyen davranışların, Amerika’nın İran hükümeti hakkında duyduğu kaygılardan sadece bir bölümü olduğunu da kaydetti.

Reformcular sadece 40 milletvekili çıkartarak dört yıldır çoğunlukta oldukları parlamentoda azınlığa düştüler. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 2 bin 400 reformcu adayın, seçime girmesine izni verilmedi.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney seçim sonuçlarının İran için zafer olduğunu belirtirken, “Amerika ve İran’ın öteki düşmanları, kaybeden taraf oldu” dedi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları da seçime reformcuların sokulmamasından derin üzüntü duyulduğunu bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ayrı bir bildiri yayınlayarak, bu seçimin İran’ın Avrupa Biriliği ile ticaret görüşmelerini olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Kesin sonuçlarının yarın açıklanması beklenen seçime katılma oranı, İç İşleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yüzde 50,4 oldu. Bir önceki seçime katılma oranı ise yüzde 65 civarındaydı.

XS
SM
MD
LG