Erişilebilirlik

Haiti'de İsyancılar Durmuyor - 2004-02-23


Haiti’de hükümeti devirmeye çalışan isyancılar, bir kenti daha ele geçirdi.

Cap-Haitien, hükümet kontrolündeki son kentlerden biriydi.

İsyancıların liderleri, Devlet Başkanı Jean Bertrand Aristide’le yönetimi paylaşmalarını öngören uluslararası planı da reddetti.

Haiti’de, isyancılar, Cap-Haitien’i ele geçirmeden önce, kentin havaalanını kontrolü altına aldı. Havaalanı yakınındaki çatışmalarda en az üç kişi öldü. Haiti’nin ordusu yok ve polis teşkilatı isyancılara direnecek güçte değil. İsyancıların kente girmesiyle yağma olayları başladı ve Devlet Başkanı Aristide aleyhine gösteriler yapıldı.

İsyancılar, başkent Port-au-Prince’i ele geçirinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. Devlet Başkanı Aristide ise, Cap-Haitien’e takviye polis gücü göndereceğini söyledi ancak ayrıntıya girmedi. Haiti’de iç savaşı sona erdirmek için hazırlanan plana isyancıların bugün yanıt vermesi gerekiyor. Cumartesi günü, Amerika, Kanada, Amerikan Devletleri Örgütü ve Caricom’dan diplomatlarla görüşen Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide önerilen planı kabul etmişti. Plan, Aristide’nin görev süresinin sona ereceği 2006 yılına kadar bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulmasını öngörülüyor.

Ancak muhalefet, Aristide’nin görevi bırakmasında ısrar ediyor. Muhalefet temsilcilerinden Misha Gaillard,

“Aslında hiçbir şeyin değişmediğini” söyledi, planın Devlet Başkanı Aristide’nin görevinden nasıl ayrılacağı ve isyancıların durumunun ne olacağı sorularını yanıtlamadığını belirtti. Görüşmelere katılan Kanadalı diplomat Denis Caderre ise, planın tamamıyla onaylanması gerektiği görüşünde.

Caderre, Aristide’nin istifasını istemediklerini belirtti, Haiti’ye uluslararası yardımın planın tamamının kabulüne bağlı olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG