Erişilebilirlik

Schröder'den Erdoğan'a: 'Bize Güvenin' - 2004-02-23


Türkiye’yi 11 yıl aradan sonra bir Alman Başbakanı ziyaret ediyor. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda destek verdiklerini söyledi. Schröder toplantıda,“Avrupa Birliği üyeliği konusunda bize kesinlikle güvenebilirsiniz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak dün gece Ankara’ya gelen Almanya Başbakanı Schröder, Başbakan Erdoğan’ın yanısıra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve ana muhalalefet lideri Deniz Baykal’la da temaslarda bulunacak.

Başbakan Erdoğan’la görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Schröder, “Türkiye Almanya’ya Avrupa Birliği konusunda güvenebilir” diyerek, Almanya’ nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda destek verdiğini söyledi. Almanya’da bazı kesimlerin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği’ne destek vermediğinin hatırlatılması üzerine Schröder, bazı tek taraflı görüşlerin olabileceğini ama kendi hükümetinin Helsinki’den beri Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğini desteklediğini belirtti. Almanya Başbakanı, Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi durumunda müzakerelerin başlamasına destek verdiklerini ancak Kopenhag kriterlerine yeni koşulların getirilmesinin mümkün olmadığını da vurguladı. Kıbrıs konusunda Erdoğan hükümetinin attığı adımlar ve aldığı olumlu tutumun Avrupa’da olumlu yankılar uyandırdığını belirten Schröder, “Kıbrıs konusundaki tutum Avrupa Birliği sürecine olumlu katkı sağlamıştır” diye konuştu.

Basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan ise, görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerinde durduklarını ve Almanya’nın verdiği destekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Erdoğan, Aralık 2004'te AB müzakerlerinin başlatılmasıyla ilgili olumlu kararın çıkmasını büyük bir güvenle beklediklerini belirterek,“Müzakerenin başlamasıdır bizim için aslolan. Ve tam üyelik konusunda şu anda herhangi bir tarih beklememiz söz konusu değildir” diye konuştu. Kopenhag kriterlerini büyük ölçüde yerine getirdiklerini belirten Erdoğan, geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden Alman Hristiyan Demokrat Birliği Partisi Genel Başkanı Angela Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Başbakan Schröder'le arasındaki görüş ayrılığının uzun süredir olduğunu belirtti ve “Helsinki'den bu yana Sayın Schröder ortaya koyduğu tavrıyla devamlı olumlu bir bakış sergilemiştir” dedi.

Schröder- Erdoğan görüşmesinde ayrıca ikili ilişkiler, Kıbrıs, Irak, Ortadoğu, İstanbul’da düzenlenecek NATO zirvesi, Afganistan, ve diğer bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Salı akşamı Türkiye’den ayrılacak olan Schröder, Ankara temasları dışında İstanbul’da Türk- Alman Ekonomik Forumuna katılacak ve İskenderun’da Türk-Alman işbirliğiyle kurulan Sugözü termik santralinin açılışında bulunacak.

Schröder, 1993’te Helmut Kohl’ün yaptığı ziyaretten sonra, Türkiye’ye gelen ilk Alman Başbakanı oldu.

XS
SM
MD
LG