Erişilebilirlik

Schröder İlk Kez Türkiye'yi Ziyaret Ediyor - 2004-02-22


1993'te dönemin başbakanı Helmut Kohl’ün ziyaretinin 11 yıl ardından bu kez, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gitti.

Başbakan olmasının ardından Türkiye’ye ilk kez giden Gerhard Schröder’in geçen hafta Hıristiyan Demokrat Parti lideri Angela Merkel’in Avrupa Birliği konusunda Almanya adına açtığı yaraları sarması bekleniyor. Nitekim Hıristiyan Sosyal Birliği Parti Başkanı Edmund Stoiber’in 'Türkiye’nin birliğe dahil edilmesi Avrupa Birliği’nin politik vizyonunun sonu olur. Türkiye’nin de dahil olması ile Avrupa’nın politik gücü olmayan,bir serbest ticaret bölgesine dönüşür.' yorumuna cevap veren Schröder, 'Almanya’da yaşayan 2,5 milyon Türk’ün sırtından politika yapıyorsunuz, bu davranışınız da Almanya’daki politik atmosferi zehirliyor.' şekinde konuştu. Schröder ayrıca Almanya’nın en iyi ticari ortağı olarak Türkiye’yi gördüğünü, uzun süreden beri devam eden ikili ilişkilerin de dostluk ve karşılıklı güven gibi sağlam temellere dayandıgını kaydetti.

Federal Başbakan Türkiye AB ilişkileri ile ilgili olarak da, 'Erdoğan hükümeti, Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirme konusunda büyük bir çaba gösteriyor ve yapılan reformlar neticesinde önemli bir mesafe katetmiş durumda, Kıbrıs meselesindeki uzlaşmacı tutumu da Türkiye’ye ayrıca puan kazandırdı, eğer yıl sonuna kadar uygulamalardaki eksiklikler de giderilip gereken şartlar tamamen karşılanırsa, AB Türkiye’ye verdiği sözü tutacaktır.' dedi. Schöder Almanya’nın Türkiye’ye verdiği desteğin süreceğini de sözlerine ekledi.

Herkes muhalefet lideri Merkel’in bozduğunu, Schröder’in düzelteceği konusundan neredeyse hemfikir. Schröder’in gezi programı da bunun başka bir kanıtı. İki günlük resmi ziyareti çerçevesinde meslektaşı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve ana muhalafet lideri Deniz Baykal ile de görüşecek olan Schröder’in ikili ekonomik ilişkiler, Türkiye AB ilişkileri, Kıbrıs ve Orta Doğu sorunu ile ilgili temaslarda bulunması bekleniyor. Aynı gün İstanbul’a geçecek olan Federal Başbakan’ın Türk Alman Ekonomik Forumu ile Alman şirketleri arasında imzalanacak ticari anlaşma törenine katılması, bir gün sonra da Sugözü Enerji Santrali’nin açılışında yer alması öngörülüyor.

Bu gece Türkiye’de olacak Başbakan’ın beraberindeki heyette Siemens, Mann, BASF, Oetker, Thyssen Grup gibi Türkiye’de de faliyet gösteren işletmelerin yönetim kurulu başkanlarının yanı sıra Türk kökenli milletvekilleri Lale Akgün ve Ekin Deligöz’ün de yer alacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG