Erişilebilirlik

Bremer: 'Irak'ta Seçimler Bir Yıl Sonra' - 2004-02-21


Irak’ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer, ülkenin en az bir yıl daha seçimlere hazır olmayacağını söyledi.

Ancak Iraklı Şiilerin en nüfuzlu dini lideri, bir Alman dergisine verdiği demeçte seçimlerin fazla geciktirilmemesini istedi. Ayatullah Ali el Sistani, BM Güvenlik Konseyinin yakın gelecekte kesin bir seçim tarihi belirlemesi gerektiğini belirti.

Bu arada, Bağdat yakınlarında bir askeri konvoya düzenlenen saldırıda 4 Amerikalı asker yaralandı, askerlere tercümanlık yapan bir Iraklı da hayatını kaybetti.

Paul Bremer, çeşitli sorunlardan ötürü, seçimlerin bir yıldan önce düzenlenmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Merkezi Dubai’de bulunan el Arabia televizyonuna konuşan Bremer, teknik sorunlar bulunduğunu ve bunları düzeltmenin zaman alacağını vurguladı. Bremer, sağlıklı bir seçim yapılabilmesi için 15 aya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Amerikalı Sivil Yönetici Bremer’e göre, sorunlardan biri Irak’ta siyasi partiler yasası olmaması... Ayrıca, seçmen listeleri yok ve son yirmi yılda ciddi bir nüfus sayımı yapılmadı.

Önceki gün Alman Der Spiegel dergisine konuşan Iraklı Şiilerin lideri Ayetullah Ali el Sistani, seçimlerin çok gecikmemesi gerektiğini söyledi. Sistani, yılbaşında, Amerika’nın yönetimi geçici hükümete devrinden önce seçimlerin yapılmasını istemiş ve Iraklı Şiiler sokaklara dökülerek liderlerini desteklemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, bu hafta yaptığı açıklamada, Amerika’nın görüşüne katıldığını ve 30 Haziran’dan önce Irak’ta seçim yapılması olanağı görmediğini söyledi.

Genel Sekreter Annan, seçimlerin ne zaman ve ne şekilde yapılabileceğine ilişkin herhangi bir öneri getirmedi ancak, Birleşmiş Milletlerin sorunun çözümüne yönelik önerilerini en kısa sürede açıklaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG