Erişilebilirlik

Ankara: 'KKTC İle Yakın İşbirliği İçindeyiz' - 2004-02-20


Dışişleri Bakanlığı'ndan Kıbrıs müzakerelerinin ilk günkü görüşmelerinin ardından dün bir açıklama geldi. Açıklamada, “Türkiye anavatan ve garantör ülke sıfatıyla her zaman olduğu gibi bu defa da KKTC ile yakın işbirliği içinde bulunacak bütün kurumlarıyla gereken desteği sağlayacaktır” denildi.

Açıklamada bu bağlamda Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin KKTC’ye gönderildiği, önümüzdeki dönemde müzakerelerde duyulacak ihtiyaca göre heyete ilgili kurum ve kuruluşlardan katılımın öngörüldüğü kaydedildi.

AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Lajendik Ankara'da

Ayrıca bugün, Avrupa Parlamentosu-TBMM Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lajendik, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görüşülen DEP Davası’nı izlemek için Ankara’ya geldi. Kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana, Selim Sadak, Hatip Dicle ve Orhan Dogan’ın yargılandıkları Devlet Güvenlik Mahkemesin’deki davanın duruşmasında eski milletvekillerinin tutuksuz yargılanma talepleri bir kez daha rededildi. Duruşma sonrası açıklama yapan Lajendik, “Türkiye'deki yargıç ve savcıların artık kendi kararlarının vermelerinin zamanı gelmiştir” diye konuştu ve bundan sonraki duruşmanın sonucunun farklı olmasını dilediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le de görüşen Joost Lajendik, Leyla Zana davasının sürüncemede gitmeye devam ettiği ve 10 yıldır hapiste bulunan bu kişiler serbest kalmadığı sürece hiç kimsenin Türkiye'de değişiklikler olduğuna inanmayacağını düşündüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül’ün eski DEP milletvekilerinin bırakılması konusunda iyimser olduğunu anlatan Lajendik, “Elbette bu hükümetin karar verebileceği bir konu değil ancak ben de davaya iyimser bir hava içinde gideceğim” dedi.

Kıbrıs konusunda da soruları yanıtlayan Lajendik, Kıbrıs’ta taraflar arasında anlaşma sağlanıp da bu anlaşmanın AB hukukuna uygun olmaması gibi bir durumla karşılaşmak istemediklerini belirtti. AB'nin konuyla bu kadar yakından ilgilenmesinin sebebinin de bu olduğunu aktaran Lajendik, yolun sonunda bir anlaşma olursa bunun AB hukukuna uyacağına emin olduğunu söyledi.

Dışişleri'nde Toplantı

Bugün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne aday ve katılımcı ülkelerde görev yapan büyükelçileriyle bir araya geldi. Toplantıda büyükelçiler Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine ilişkin olarak görev yaptıkları ülkelerin Türkiye’ye bakış açılarını aktararak, Ankara ‘da büyükelçilere süreçteki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

XS
SM
MD
LG