Erişilebilirlik

Haiti'ye Uluslararası Heyet Gidiyor - 2004-02-20


Amerika, Kanada, Fransa ve Karayip Ülkeleri örgütü Caricom’u temsil eden bir heyetin hafta sonunda, iç çatışmalara sahne olan Haiti’ye gideceği açıklandı. Heyet Cumartesi günü başkent Port Au Prince’de olacak.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, heyetin Devlet Başkanı Jean-Betrand Aristide ile muhalifleriyle ayrı ayrı görüşeceğini ve krize politik çözüm öngören plan sunacağını bildirdi.

Öte yandan Amerikan Savunma Bakanlığı, güvenlik koşullarını incelemek, Büyükelçiliği ve personelini korumak üzere Haiti'ye üç veya dört kişiden oluşan askeri ekip gönderiyor. Dışişleri Bakanlığı da, Haiti’deki Amerikan vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri uyarısında bulundu.

Ordu kuvveti bulunmayan Haiti'de, Devlet Başkanı Aristide'in istifası talebiyle iki hafta önce ayaklanan isyancılar, ülkenin en büyük 4. kenti Gonaives'in de aralarında bulunduğu 12 kenti ele geçirdi.

İsyanın başladığından bu yana geçen üç haftada en az 55 kişi yaşamını yitirdi. Devlet Başkanı Aristide, görevini, 7 Şubat 2006'da yapılacak seçimlere kadar bırakmayacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG