Erişilebilirlik

'Kıbrıs Görüşmeleri İçin Türk Tarafı Önemli Rol Oynadı' - 2004-02-20


Amerika, Kıbrıs’ta siyasi irade ortaya koyarak görüşmelere yeniden başlayan tarafları kutladığını ve bu çalışmayı olumlu bir anlayış içinde sürdürmelerini arzu ettiğini açıkladı.

Kıbrıs’taki görüşmelerin ilk gününde, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu açıklamayı yaparken Amerika’nın Kıbrıs Özel Koordinatörü Büyükelçi Thomas Weston da Amerika’nın Sesi Radyosu’nun, görüşmelerin başlaması dolayısıyla hazırladığı özel programa katıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, ABD'nin Kıbrıs görüşmelerine hiçbir zaman katılmadığını ancak Birleşmiş Milletler’in soruna çözüm bulunması yolundaki girişimlerini her zaman kuvvetle desteklediğini söyledi.

ABD'nin Kıbrıs Özel Koordinatörü Büyükelçi Thomas Weston da radyomuzda katıldığı bir panel sırasında, adada başlayan görüşmelerin, Kıbrıs sorununun taraflarınca geçen hafta New York’ta varılan anlaşma sayesinde mümkün olduğunu, bu anlaşmanın gerçekleşmesinde de en önemli rolü, yaptığı yaratıcı ve geniş kapsamlı öneriyle, Türk tarafının oynadığını belirtti.

Panelde bir Türk ve bir Yunanlı gazeteci, NTV Televizyonunun Washington Temsilcisi Ümit Enginsoy ile Yunan Devlet Televizyonu muhabiri Dimitris Apokis, Amerikalı diplomata sorular yöneltti.

Weston, Kıbrıs’taki iki liderin de Kofi Annan planı üzerinde değişiklik istediği yolundaki haberler konusunda, bu isteklerin en kısa zamanda masaya konup görüşmeye açılmasının yararlı olacağını söyledi. Amerikan diplomatı şöyle konuştu:

“İki tarafın istediği değişiklikleri biliyorum. Bu nedenle bu görüşmelerde, Türkiye ve Yunanistan’ın katılmasına gerek bile kalmadan önemli ilerleme sağlanacağına eminim.”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da süreç sonunda kendisini boşlukları doldurmak durumunda bulmak istemediğini söyleyen Thomas Weston, Kıbrıs’ın gerek Türk gerekse Rum kesiminde Kofi Annan planının halktan güçlü bir destek göreceği ve referandumlar sonunda onaylanacağı tahmininde de bulundu.

Weston, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle üyelik görüşmelerine başlaması için bir koşul olmadığını ancak, Türkiye’nin çözüm yönünde her türlü çabayı harcadığının bilinmesinin, Birlik ile ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı.

Weston, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde asıl unsurun, Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi olduğunu ve Türkiye’nin bu alanda da çok büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.

Büyükelçi Thomas Weston, bir yandan görüşmeler devam ederken, diğer yandan da Kıbrıslıların, görüşmelere esas teşkil eden ve henüz son şekli verilmemiş olan Kofi Annan planı konusunda eğitilmeleri gerektiğini dile getirdi.

Amerika’nın Sesi Lefkoşa muhabiri de Kıbrıs’ta Kofi Annan planının İngilizce, Türkçe ve Rumca kopyalarından binlercesinin basıldığını; halka dağılmaya başlandığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG