Erişilebilirlik

NATO Genel Sekreteri De Hoop Scheffer Ankara'da - 2004-02-19


NATO Genel Sekreteri De Hoop Scheffer, Ankara’da temaslarına başlıyor. Scheffer, önümüzdeki haziran ayında İstanbul’da yapılacak NATO zirvesinin hazırlıkları konusunda da temaslar yapacak.

NATO Genel Sekreteri De Hoop Scheffer Ankara’da. Dün akşam Ankara’ya gelen Scheffer in ziyareti Türkiye’nin NATO üyesi oluşunun 52. yıldönümüne denk geliyor.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün onuruna verdiği davete katılan Scheffer’in, temel ziyaret nedeni, bütün müttefik ülkeleri kapsayan bir tanışma ziyaretine çıkması. Ancak Ankara’daki görüşmelerde, haziran ayında İstanbul’da yapılacak NATO zirvesi hazırlıkları, Afganistan ve Irak konularının da masaya yatırılması bekleniyor. NATO Genel Sekreteri bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile temaslarda bulunuyor.

NTV televizyonunun sorularını yanıtlayan Scheffer, Türkiye’nin NATO nun çok önemli bir üyesi olduğunu ve haziran ayında yapılacak İstanbul’daki zirvede çok önemli konuların ele alınacağını söyledi. Scheffer, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada ise Afganistan’ın İstanbul da ana gündem maddesi olacağını ve NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi olan Hikmet Çetin’in işini mükemmel yaptığını belirtti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya gelen Scheffer, “NATO Türkiye’ye güveniyor Türkiye’de NATO’ya güvenebilir” diye konuştu. Milli Savunma Bakanı Gönül ise, NATO’nun Türkiye’den Afganistan ile ilgili talepleri olursa inceleyeme açık olduklarını belirterek, “Çünkü NATO üyesi olarak her ülkenin taşıdığı adaletli ölçülerde bizim de yük taşımaya amade olmamız gerekir” dedi.

Ankara, NATO’nun Irak’ta görev almasına sıcak baktığını açıklamış ve bu yönde ittifak içinde bir karar alınması durumunda her türlü katkıyı yapacağını duyurmuştu.

Bugün ayrıca Avrupa Birliği Troykası heyetini taşıyan uçağın Hindistan, Afganistan, ve Pakistan ziyaretleri dönüşü Ankara Esenboğa Havaalanı’na kısa bir süre teknik amaçlı uğrayacağı bildirildi.

AB Dönem Başkanı İrlanda’nın Dışişleri Bakanı Brian Cowen, birliğin bir sonraki dönem başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Ben Bot, ve AB Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Chris Patten’dan oluşan AB troykası, havaalanında kalacakları kısa sürede Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından ağırlanacak. AB Troykası’nın Türkiye’ye resmi ziyaretlerini 8 Mart’ta yapması, görüşmelerde Türkiye-AB ilişkilerinin ve uluslararası konuların ele alınması bekleniyor.

Ayrıca Ankara da bugün yine Kıbrıs konuşuluyor ve gözler Lefkoşadaki müzakerelerin ilk turuna çevrili.

XS
SM
MD
LG