Erişilebilirlik

Irak Savaşına Karşı Çıkan Beyaz Saray Adayı  - 2004-02-18


Howard Dean önseçimler öncesinde Demokratlar'ın favori aday adayı olarak görünüyordu. Ancak Vermont eski Valisi Dean bugüne kadar yapılan 16 önseçimlerden hiçbirini kazanamadı.

Howard Dean’in şansı tam bir yıl önce gülmeye başladı. Howard Dean, hepsi de daha çok tanınmış olan diğer Demokrat adaylardan kendisini ayırarak, o tarihte tehlikeli bir adım attı ve Başkan Bush’un Irak politikasına tümüyle karşı çıktı. Eski Vermont Valisi, bu girişimle Başkan Bush’a Irak’a karşı kuvvet kullanma yetkisini veren Kongre kararını desteklemiş olan Demokrat adaylardan kendisini ayırmış ve onlardan çok farklı olduğunu söylemiş oluyordu. Bu strateji Dean’e, derhal, Liberal görüşteki seçmenlerin desteğini kazandırdı. New Hempshire’da yaşayan seçmenlerden Bill Hrasky desteğini şöyle ifade ediyor: "Bush birbiri ardına beni öfkelendiren işler yaptı. Bu sırada da ortaya, Vermont’un valiliği dışında, siyasi deneyimi fazla olmayan bir aday ortaya çıkıp, tam benim düşüncelerimi dile getirmeye başladı. Benim için, kendisini desteklemekten başka bir seçenek yoktu. "

New York’ta doğan ve doktor olan, 55 yaşındaki Howard Dean önce Vermont Eyaletinin yönetiminde çalıştı, daha sonra da doktorluk mesleğini bıraktı ve seçimi kazanarak eyaletin valisi oldu.

Howard Dean, bütçe konusunda muhafazakar, sosyal konularda liberal bir vali oldu. Bu kampanya sırasında da Dean, Bush’un savaş politikasına karşı çıkıyor ve Başkanlık seçimini kazandığı taktirde öteki ülkelerle işbirliği yapmayı vaad ediyor: "Size vereceğim sözlerden biri, dünyanın her köşesinde hak etmiş olduğu onur ve saygıyı, bu ülkeye yeniden kazandırmaktır. Bunu, çatışmalara değil işbirliğine dayalı bir dış politika uygulayarak yapacağım. "

Dean’in diğer Demokrat başkan adaylarından daha çok sevilmesini, New Hempshire’deki Anselm Üniversitesi profesörlerinden Dante Scala şöyle izah ediyor: "Liberal Demokratlar Bush’a kızıyor, fakat ondan da fazla savaş konusunda Bush’a destek veren Demokratlara öfke duyuyor. İşte Dean bu hoşnutsuzluktan yararlanmayı bildi."

Bazı Demokratlar Howard Dean’in Kasım ayındaki seçimlerde Başkan Bush’un karşısında zayıf kalmasından korkuyordu. Bu korku, onun Dean'in sosyal konularda çok liberal, dış politika alanında ise deneyimsiz olmasından kaynaklanıyor. Ancak Dean eski başkan Yardımcısı Al Gore’un desteğini kazanmayı da başarmış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG