Erişilebilirlik

18 Şubat 2004 - 2004-02-18


2004 başkanlık seçimi için geri sayım sürerken, bütün gözler Demokrat Parti içindeki adaylık yarışına çevrilmiş durumda. Wisconsin’deki önseçimi de kazanan Senatör John Kerry, rakipleri karşısında şansını büyük ölçüde arttırdı. Ancak Christian Science Monitor, yarışın henüz bitmediği uyarısında bulunuyor ve Senatör John Edwards’ın beklenenden daha iyi bir sonuç aldığına dikkati çekiyor. Gazete, Demokrat Parti içindeki yarışın artık bu iki isim arasında geçeceği yorumunda bulunuyor:

"Daha önceki önseçimlerde olduğu gibi asıl önceliği Başkan Bush’u yenebilecek bir isim bulmak olan Demokratlar ve seçmenler açısından en güçlü aday yine Senatör Kerry idi. Ancak ekonomik gelişmelerden endişe duyan Demokrat Partili ve bağımsız seçmenlerin verdikleri şaşırtıcı orandaki destek, Senatör Edwards’a önemli bir ikincilik getirdi. Bu sonuç, Demokrat Parti içindeki yarışın, Kerry ve Edwards arasında geçeceğini gösteriyor ve her iki politikacı da 2 Mart’ta on eyalette birden yapılacak önseçimlere hazırlanıyor."

Başkanlık seçimi tartışmalarında büyük önem taşıyan konuların başında Irak geliyor. Irak’ta iktidarın devredilmesi konusunda bütün gözler Birleşmiş Milletler’in çabalarına çevrilmiş durumda. Genel Sekreter Kofi Annan’ın Irak’a gönderdiği özel temsilci Lakhdar Brahimi’nin çözüm arayışlarını değerlendiren Washington Post, Cezayirli diplomatın bu hafta raporunu Annan’a ileteceğini hatırlatıyor. Gazete, iktidarın dolaylı seçimlerle oluşturulacak bir yönetime devredilmesi planının artık gündemden kalktığını da vurguluyor:

"Seçeneklerden biri, geçen ilkbaharda Paul Bremer tarafından atanan 25 kişilik Geçici yönetimin genişletilmesi, belki de iki katına çıkarılması. Böylece, bu genişletişmiş Konsey Braihimi ve Birleşmiş Milletler ekibine kurucu bir Meclis ve hükümet oluşturulması için yapılacak seçimlerin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Ancak hem Bush’un hem de Annan’ın Irak’ın geleceği konusunda tepeden kararlar aldıkları yönünde bir izlenim yaratmamak için çok dikkatli olmaları gerekiyor. Artık Iraklıları kontrol etmeye çalışmak değil, onlara güvenmek gerekiyor."

New York Times, İran’da Cuma günü yapılacak seçimleri değerlendirdiği makalede, sandıktan mollaların zaferle çıkacağını tahmin etmek için falcı olmak gerekmediğini belirtiyor:

"Sıradan İranlılar, bu siyasi kavganın kendi ifade özgürlükleri ve temsili yönetim haklarıyla ilgili olmadığının farkında. Sürdürülen mücadele, mevcut sistem içinde sertlik yanlılarıyla reformcular arasında iktidar pastasından kimin daha çok pay alacağı noktasında yaşanıyor. Aslında Hatemi yanlısı adayların seçime katılıp katılmaması da o kadar önemli değil. Mevcut durumu değiştirmenin tek bir yolu var; Birleşmiş Milletler gözetiminde rejim değişikliği için referanduma gitmek."

Pakistan’ın nükleer sırlarının İran, Libya ve Kuzey Kore gibi ülkelere sızdırılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken Financial Times, Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’in nükleer tesislerin uluslar arası denetçiler tarafından incelenmesine izin vermeyeceğini duyuruyor. Washington Times ise, Hindistan’la Pakistan arasında başlayan görüşmeleri değerlendiriyor. Baharla birlikte Keşmir’de çatışmaların yeniden başlayacağı öngörüsünde bulunan gazete tarafların anlaşmak için fazla zamanı olmadığını kaydediyor:

"2002 yılında yaşanan gerginlikler ve tarafların iki kez savaşın eşiğine geldiği göz önüne alınırsa, şimdiki yumuşama olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak Pakistan’ın nükleer sırlarının sızdırılması gibi gelişmeler, bölgenin her an istikrarsızlığa sürüklenebileceğini de gösteriyor. Bu nedenle iki ülkenin yöneticileri, bahar gelirken bu ihtimali de akıllarında tutmak zorunda."

XS
SM
MD
LG