Erişilebilirlik

Aşırı Antibiyotik Meme Kanseri Riskini Artıryor - 2004-02-18


Amerika’da yapılan bir araştırma antibiyotik kullanımıyla meme kanseri arasında ilişki bulunduğu gösterdi.

Washington eyaletinde 10 bin kadın üzerinde yapılan araştırma, fazla miktarda antibiyotik alan kadınların meme kanserine yakalanma ihtimalinin, almayanlara kıyasla iki misli arttığını ortaya koydu.

Ancak sağlık uzmanlarına göre, bu sonuç, kadınların antibiyotik kullanmaması anlamına gelmiyor.

Yaşamın ilk yıllarında bölünmeye başlayan normal vücut hücreleri, yaş ilerledikçe yalnızca ölen hücreleri yenilemek ve yaraları onarmak amacıyla çoğalır. Yeni hücreler gerekmiyorsa, hücrelerin içinde bulunan bazı genetik kodlar hücreye bölünmeye son vermesini bildirir.

Kanser hücrelerinin normal hücrelerden farkı bu mesajı algılayamamaları. Başka bir deyişle, büyümeye ve bölünmeye devam etmeleri.

Araştırmayı yöneten uzmanlardan Steven Taplin, “kadınlara antibiyotik almayın demiyoruz” dedi.

Washington’da Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde çalışan uzman, aradaki ilişkinin daha somut bir şekilde kanıtlanması için daha fazla araştırma yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Aşırı antibiyotik kullanılmasının meme kanseri riskini arttırdığı başka araştırmalarla kanıtlansa da, aradaki ilişkinin nedeni bilinmiyor.

Bazı uzmanlar, antibiyotik ilaçların midedeki yararlı bakterileri öldürmesinin, vücudun kanserle mücadele gücünü zayıflatabileceğini ileri sürüyor.

Bazıları ise, kanser ihtimalinin artmasının antibiyotiklerin bağışıklık sistemine zarar vermesinden kaynaklandığını savunuyor. Aradaki ilişkiyi antibiyotiklerden ziyade kadınların antibiyotik almasına neden olan hastalıklarla izah etmeye çalışan doktorlar da var.

Pittsburgh Üniversitesinden Roberta Ness, araştırmayı çok ilginç bulduğunu ancak sonucun açık olmadığını söylüyor.

Antibiyotiklerle kanser arasındaki ilişki ilk kez 1981 yılında ortaya atılmış, 2000 yılında Finlandiya’da yapılan başka bir araştırmadan da benzer sonuçlar alınmıştı.

Amerika’daki araştırma yaklaşık 10 BİN kadın üzerinde yapıldı. Kadınlardan 2 bin 266’sında meme kanseri görüldü, diğerlerinde görülmedi. Kansere yakalanan kadınların sağlık dosyaları incelendiğinde, çoğunun 17 yıllık bir süre içinde, doktor reçetesiyle, en az 25 kez antibiyotik aldığı belirlendi.

Amerika Kanserle Mücadele Derneği’nin göğüs kanseri bölüm başkanı Debbie Saslow, araştırma sonuçlarını kuşkuyla karşılıyor ve araştırmada antibiyotikler arasında fark gözetilmediğine dikkati çekiyor.

Çeşitli antibiyotiklerin farklı şekillerde etki yaptığını belirten uzman “dolayısıyla kanser oranındaki artışı tümüyle antibiyotiklere bağlamak doğru olmaz” diyor.

XS
SM
MD
LG