Erişilebilirlik

'Sade Vatandaş' Edwards - 2004-02-18


Senatör John Kerry’i geriden izleyen Kuzey Carolina eyaleti Senatörü John Edwards Amerikalılara daha fazla iş ve eğitim olanağı vaat ediyor. Edwards, kendini sıradan bir Amerikalı olarak tanımlıyor ve Washington’daki kemikleşmiş siyasi yapıdan uzak olduğu mesajını veriyor: "Washington’daki düzeni en iyi kim değiştirebilir? Bütün yaşamlarını siyasette geçirmiş olanlar mı yoksa tüm ömrünü bu insanlara karşı mücadeleye adamış yeni bir isim mi? Yani benim gibi biri mi... İşte bu yüzden Amerikalılar beni, John Edwards’ı seçmeli..."

Senatör John Edwards, diğer politikacılarla karşılaştırıldığında gerçekten Washington’da yeni sayılabilecek bir isim. 1998 yılında politikaya atılan ve o yıl Kuzey Carolina eyaletinden senatör olarak seçilen Edwards, 20 yıl boyunca sigorta şirketlerine karşı sıradan Amerikalılar’ı savunan başarılı bir avukat olarak isim yaptı. Senatör Edwards, seçim kampanyası sırasında da sık sık büyük şirketlerin oluşturduğu bu çıkar çevrelerinin Beyaz Saray’ı kontrol ettiğini söylüyor: "İlaç firmaları, sigorta şirketleri, tüm bu çıkar çevreleri uzun bir süredir Washington’da... Amerikan halkının çıkarlarını savunmakla yükümlü Başkan Bush ise bu çevrelerle son derece yakın ilişkilere sahip..."

Senatör John Edwards’ın siyaset alanında kısa bir geçmişe sahip olması bu alanda deneyimsiz olduğu yolunda eleştirilere neden olsa da Demokrat aday-adayını destekleyenler, bunun bir avantaj olduğunda ısrar ediyor. Ancak yine de Senatör John Edwards’ın dış politikadaki deneyimsizliği siyasi gözlemcilerin dikkatinden kaçmıyor. Duke Üniversitesi profesörlerinden John Aldrich de bu görüşe katılıyor: "Afganistan, Irak ve terörle mücadele gibi konuların gündemden düşmediği bir dönemde Amerikalılar, dış politikada daha deneyimli bir politikacıyı seçmek isteyecektir."

John Edwards da Irak Savaşı öncesinde Başkan Bush’a yetki veren Kongre üyeleri arasında yer alıyor. Ancak Demokrat politikacı, Başkan Bush’un özellikle Irak’ın yeniden imarında Birleşmiş Milletler’e daha fazla rol vermesi gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG