Erişilebilirlik

Genç Seçmen Politikaya İlgi Duymuyor - 2004-02-18


2000 yılındaki Amerika Başkanlık seçimlerinde, ülkenin genç seçmenlerinin çoğunluğu oy kullanmadı. Amerikan İstatistik Bürosu’nun bu bulgusu gençlerin siyasetle ilgilenmediği yolundaki yaygın inanışı destekliyor. Gençlerin çoğu, başkan adayları kendileriyle ilgilenmediği için adaylara ilgi göstermediklerini belirtiyor.

Kristen Heal, Tennessee’li bir üniversite öğrencisi. Heal politikaya ilgi duymayışını, kendisinin ve arkadaşlarının politikayı sıkıcı bulmasıyla açıklıyor: "Televizyonda adaylar arasındaki siyasi tartışmalar uzun ve çok sıkıcı. Eğlenceli değil."

MTV,Dünya Güreş Kanalı ve Hip Hop Kanalı gibi televizyon şirketleri Kadın Seçmenler Birliği, Rock the Vote, ve Genç Seçmen Koalisyonu adlı gruplarla güç birliği yaparak genç seçmenlerin ilgisini arttırmaya çalışıyor. Grup başlattığı kampanya çerçevesinde 18-30 yaş arasındaki seçmenlerin sorunlarına yönelik bir broşür de basıp dağıtıyor. Broşürde ekonomi, Irak ve ulusal güvenlik, eğitim ve adayların görüşleri ve politikaları yer alıyor. Kampanyanın amacı 20 milyon potansiyel seçmenin oy vermek için kaydolmasını sağlamak.

Kadın seçmenler Birliği başkanı Kay Maxwell, gençlere eğer siyaset özerinde etkili olmak istiyorlarsa, daha fazla gencin oy kullanması gerektiğini hatırlatıyor. "Belki bir oy pek bir şey değiştirmeyecek, ama bu ülkede 18-30 yaş grubunda 40 milyon kişi var ve 40 milyonun oyu çok şey değiştirebilir."

Güreş Şampiyonu John Cena kısa süre önce Amerikalı gençlerin günlük kıyafetleri olan bir tişört, bir yelek, ters takılmış bir beyzbol şapkası ve boynunda gümüş bir kolyeyle genç bir kitleye oy kullanmaları için seslendi: "Bana bakın, ben takım elbise ve kravatlı bir bürokrat değilim. Hepinize sesleniyorum. 2004’te bir sesimiz olsun. Hadi ortaya çıkın ve oy kullanın."

“Oy verin” mesajının bir politikacı değil de bir ünlü tarafından verilmesi arasında bir fark var mı sorusuna Kaliforniyalı Brian Clarke’ın cevabı evet: "Bence bizim kime saygı duyduğumuz ve kimleri dinlediğimizi göstermek açısından önemli. Senatörlerimiz genç seçmenlere seslenmiyor. "

Liselerdeki öğrenci derneklerini bir çatı altında toplayan Özgürlüğün Cevabı adlı birlik de gençleri henüz oy kullanma yaşı olan 18’e ulaşmadan önce siyasete ilgi duymaya özendirmeye çalışıyor. Bu grup 11 Eylül terörist saldırılarından kısa süre sonra kuruldu.

Bu genç öğrenciler fazla idealist görünseler de Özgürlüğün Cevabı birliğinden 16 yaşındaki Puneet Gambhir, gençlerin önem verdiği konular olduğunu söylüyor. Bu konuların başında eğitim, sağlık ve ileride kendi nesilleri tarafından ödenmesi gereken ülke borçları geliyor.

Kadın Seçmenler Birliği 1920 yılından beri Amerikalıları başlarındaki hükümetler konusunda bilgilendirdi ve yurttaşların siyasi sürece katılımını arttırmaya çalıştı.

Birliğin lideri Kay Maxwell tüm yaş gruplarında oy kullanma oranının düştüğünü ama kendisinin özellikle gençler arasındaki düşük oy kullanma oranından kaygılı olduğunu vurguluyor: "Onlar bu ülkenin geleceği. Eğer ülkede olup bitenlerle ilgilenmiyorlarsa, ülkeyi yönetenler herkesin adına kendi kararlarını verecek demektir."

Maxwell, siyasetle ilgilenen Amerikan gençliğinin daha çok sağ eğilimli olduğunu da belirtiyor.

XS
SM
MD
LG