Erişilebilirlik

Adaylar Nasıl Belirleniyor?  - 2004-02-18


Amerika’da Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin adaylarını belirleme süreci oldukça karmaşık bir yapıya sahip.

Demokrat Parti’den sekiz politikacı, Kasım ayındaki seçimlerde Başkan Bush’a karşı partinin adayı olabilmek için kendi aralarında yarışıyor. Kendi partisi içinden rakibi olmadığı için, Bush’un Cumhuriyetçi’lerin adayı olması ise kesinleşmiş durumda.

Iowa’daki önseçim, Demokratların ilk büyük güç gösterisi oldu. Iowa’dan sonra, adayların ikinci önemli sınavı ise 27 Ocak’ta New Hamspire’da yapıldı.

Amerikan eyaletlerinin büyük bir kısmında, New Hamsphire’da olduğu gibi ön seçimler düzenleniyor. Bu ön seçimlerde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, kendi partileri adına aday gösterilmesini istedikleri aday-adayı için oy kullanıyor.

Önseçimler sonucunda, her aday-adayının, parti adayının resmen belirleneceği genel kurula kaç delege götüreceği belirlenecek. 26-29 Temmuz tarihleri arasında Boston’da toplanacak genel kurula katılacak delegelerden en az 4 bin 300’ünün desteğini alabilecek isim, Demokratların başkan adayı olacak.

Cumhuriyetçiler ise kendi genel kurullarını 30 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında New York’ta toplayacak.

Partilerin adayları resmi olarak genel kurullarda belirlenecek ancak son yıllarda, genel kurulun toplanacağı tarihe kadar kurultaylarda ve ön seçimlerde hangi adayın kazandığı kesinleştiği için, genel kurullar sadece bir formalite haline geldi.

Amerika’daki siyasi sistem, aslında Demokrat ve Cumhuriyetçi Partilerin egemen olduğu çift partili bir sistem olarak gelişti, ancak bazen, üçüncü bir partinin adayı da başkanlık seçiminde ciddi bir seçmen desteği kazanabiliyor.

XS
SM
MD
LG