Erişilebilirlik

Kerry Başkan Bush'u Eleştirdi - 2004-02-16


Amerika’da, yarın, Wisconsin eyaletinde yapılacak ön seçimler öncesi Demokrat Partinini başkan aday adayları bir televizyon programında bir araya geldi.

Adaylar, dün gece, Milwaukee’de yapılan açık oturumda, birbirleriyle çatışmaktansa, Başkan Bush’u eleştirmeyi tercih etti.

Demokrat başkan aday adayları, Irak savaşı ve ekonomideki olumsuz durumu Başkan Bush’a karşı eleştiri malzemesi yaparken birbirlerine saldırmamayı seçti.

Yarışın önde giden iki adayı, Massachusetts Senatörü John Kerry ve Kuzey Carolina Senatörü John Edwards’a, Irak’a savaş açılması kararına Kongre’de oy vererek katıldıkları için bir sorumluluk duyup duymadıkları soruldu. İlk söz alan Kerry, Başkanın Kongre’den yetki almak için kullandığı yolu eleştirdi.

Kerry, Başkanın yanlış bir yol seçtiğini ve savaşa girmek için acele ettiğini savundu. Kerry, diğer ülkelerin desteği alınmadığı için savaşın Amerika’ya milyarlarca Dolara mal olduğunu belirtti ve Bush’un Amerikalı askerlerin hayatını tehlikeye attığını söyledi.

Senatör Edwards ise savaş kararına katılan herkesin sorumluluğu paylaştığını belirtti, Başkan Bush’un Irak’ın yeniden inşası çabalarına daha fazla ülkenin katılmasına izin vermesi gerektiğini vurguladı. Edwards, kampanyası boyunca, Amerikan şirketlerinin ucuz emek nedeniyle fabrika ve tesislerini yoksul ülkelere taşımalarından şikayetçi olmuş ve bu konuda kamuoyundan önemli destek görmüştü. Senatör, dün akşamki tartışmada da bu konu üzerinde durdu.

Edwards, vergi kesintisi sağlanan şirketlerin Amerika’yı bırakıp diğer ülkelere gittiğini ve işçi çıkardıklarını, milyonlarca kişinin işinden olduğunu söyledi. Edwards, vergi indirimi yerine işsizliğe çözüm olacak önlemler alınması gerektiğini kaydetti.

Başkanlık aday adaylarından eski Vermont Valisi Howard Dean de serbest ticaret anlaşmalarını işsizliğe neden olarak gösterdi. Dean, Amerika’nın şirket haklarını küreselleştirdiğini ancak aynı şeyi insan ve işçi hakları için yapmadığını, çevre koruma konusunda da bu durumun geçerli olduğunu savundu.

Serbest ticaret anlaşmalarını geçmişte destekleyen Senatör Kerry ise, bundan sonra işçi ve çevre konusunda hakları korumayan hiçbir anlaşmayı desteklemeyeceğini belirtti. Wisconsin’deki ön seçimler öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları Kerry’nin önde gittiğini gösterirken, Edwards’ın durumunu iyice güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Siyasi uzmanlar, Howard Dean’ın ise yarınki önseçimlerde son derece kötü bir sonuç alması durumunda çekilebileceği tahmininde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG