Erişilebilirlik

Eşcinsel Evlilikleri İçin Kampanya - 2004-02-16


Amerika’nın doğu ve batı yakasındaki son gelişmeler, eşcinsel evlilikleri konusunu yeniden manşetlere taşıdı.

San Francisco’da Perşembe gününden bu yana yetkililer yüzlerce eşcinsel erkek ve kadının nikahlarını kıydı. Bu arada, doğu yakasındaki Massachusetts eyaletinde kongre üyeleri eyalet anayasasında evliliği sadece “kadınla-erkek arasındaki birliktelik” olarak tanımlayan bir değişikliğe gidilmesi konusunda anlaşmaya varamadı.

San Francisco belediye başkanı Gavin Newsom, Perşembe günü California eyaletinin aynı cinsten olanların evliliklerini yasaklayan yasalarına açıkça meydan okuyarak eşcinsel erkek ve kadınların hemcinsleriyle evliliklerini tanıyan bir kampanya başlattı.

Newsom, beklenmedik ölçüde yoğun olan evlilik başvurularını cevaplandırmak için şehir binasının hafta sonunda ve ulusal tatil olan bugün açık kalması talimatını verdi.

Aile Birliğini Savunma Vakfı ise, San Francisco’daki eşcinsel evliliklerinin durdurulması amacıyla mahkemeye başvurdu. California’daki üst mahkemenin bir yargıcı da bu başvuruyu yarın ele almaya karar verdi. Bu arada, ülkenin diğer köşesinde, Massachusetts’te Kongre üyeleri, eyalet anayasasında evliliği tamamen kadınla erkek arasındaki bir birliktelik olarak tanımlayacak şekilde değişikliğe gidilmesini reddetti.

Eyaletin Kongre üyeleri değişiklik önerisini gelecek ay yeniden görüşecek.

Massachusetts yüksek mahkemesi geçen yıl anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle eşcinsel evliliklerine getirilen yasağı kaldırmış ve eyalet kongresine konuyu çözüme bağlaması için Mayıs ayına kadar süre vermişti.

CBS’in “Face the Nation” programında konuşan televizyon ve radyo yorumcusu James Dobson, ülke çapında geleneksel heteroseksüel evlilikleri baltalamak olarak tanımladığı girişimlere karşı çıktı.

Özellikle San Francisco belediye başkanını hedef alan Dobson, başkanın 2000 yılındaki referandumda, aynı cinsten olanların evliliğine karşı oy kullanan Kaliforniyalıların çoğunluğunun isteklerine karşı geldiğini söyledi.

"Son birkaç gündür Kaliforniya’da yaşananlar büyük nefret uyandırdı. California halkı, yüzde 39’a karşı yüzde 61 oyla evliliği sadece kadınla erkek arasındaki birliktelik olarak tanımlayan anayasa değişikliğini kabul etmişti. Şimdi bu belediye başkanı ortaya çıkıyor ve yasayı yürürlükten kaldırıyor artık hukukun üstünlüğünden bahsedilemez”.

Massachusetts’li eşcinsel Demokrat kongre üyesi Barney Frank, eşcinsel evliliklerin yasal olarak tanınmasının heteroseksüel evlilikleri tehdit etmediğini söyledi. Frank, Amerika’nın 50 eyaletinin tamamı eşcinsel evlilikleri tanımasa da, aynı cinsten olanların resmen evlenmek için bazı eyaletlerin bunu kabul etmesini memnuniyetle karşılayacağını da sözlerine ekledi.

"Bu ülkede bir zamanlar farklı ırktan olanların evliliklerinin bazı eyaletler tarafından tanındığı, bazıları tarafından da tanınmadığı zamanlar oldu, ve şimdi hepimiz o günleri esefle hatırlıyoruz."

Eşcinsel evliliklerini bütün ülke çapında yasaklayan bir anayasa değişikliği önerisinin önümüzdeki günlerde Kongre’nin her iki kanadının da gündemine gelmesi bekleniyor. Bu konuda Temsilciler Meclisine bir değişiklik önergesi verildi bile. Senato çoğunluk lideri Bill Frist, geçen hafta, Senato’nun da konuyu yakında gündemine alacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG