Erişilebilirlik

Irak'ın Komşularından İçişlerine Karışmama Sözü - 2004-02-15


Irak’a komşu 6 ülkenin ve Mısır’ın dışişleri bakanları, Kuveyt’teki zirve toplantısını, Irak’ta yönetimin halka devrinin Birleşmiş Milletler tarafından denetlenmesi çağrısını yaparak tamamladı. İki günlük toplantıda ayrıca komşu ülkeler Irak’ın içişlerine karışmayacaklarına dair söz verdiler. Bakanlar, Irak’ta devam eden terörün durdurulmasının da, bölgede güvenliğin sağlanması açısından hayati önem taşıdığını belirttiler.

Irak’a komşu ülkeler Birleşmiş Milletler’in bu ülkedeki önemini tekrar vurgularken, uluslar arası kuruluşların, Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin, yönetimi Irak halkına devretmesini hızlandırması gerektiğini savundular. Zirve toplantısında Irak’taki terör saldırılarını kınayan bakanlar, güvenlik ve istikrarın sağlanması için Amerika’nın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği belirtildi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, tüm terör örgütlerini ve isyancıları, Irak topraklarından söküp atmanın komşu ülkelerin güvenliği için de son derece önemli olduğu vurgulandı. Dışişleri bakanları ayrıca Irak’ta seçimlerin yapılmasını desteklediklerini belirtti. Ancak bakanlar, Irak’taki Şii çoğunluğun istediği gibi doğrudan seçimlerden, ya da Amerika’nın önseçimlerle aday belirleme planından yana bir tavır almadı.

Arap Birliği eski sekreteri İsmet Abdülmecit, komşuların, ülkede istikrar sağlanıncaya kadar seçimler konusunda fikir beyan etmeyeceklerini söyledi. Abdülmecit, 'Irak’ta demokratikleşme sürecinin işlediğini görmek için sabırlı olmalıyız. Bu, başlıca amacımızdır. Irak’ta güvenliğin sağlanması son derece önemli. Amerika bu konuya terörizm olarak bakmamalı. Herşeyden önce Irak şu anda Anglo-Amerikan işgali altındadır ve bu işgal bir an önce sona ermelidir. Irak’ta durumun düzelmesi için herkesin desteğine ihtiyaç vardır,' diye konuştu.

Suudi Arabistan, İran, Ürdün, Kuveyt, Suriye, Türkiye ve Mısır’dan yetkililer Irak’ın geleceğini görüşmek üzere daha önce de bir araya gelmişlerdi. Ancak bu son zirve toplantısına ilk kez Iraklı bir yetkili de katıldı. Arap dünyasının Irak’ta etnik bölünme olabileceği kaygıları konusunda da Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin bütünlük içinde olmak istediğini ancak Irak halkının politik geleceği konusunda başka ülkelerin müdahalesi olmadan kendi kararlarını kendisi vereceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG