Erişilebilirlik

'Görüşmeler 19 Şubat'ta Kıbrıs'ta Başlayacak' - 2004-02-13


New York'ta dört gün süren görüşmeler sonunda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan sonuç bildirgesinin iki tarafça da kabul edilmesi üzerine görüşmelerin 19 Şubat'ta Kıbrıs'ta başlaması için yol açılmış oldu.

Cuma sabahı Türkiye saatiyle 10:00'a kadar süren görüşmelerden sonra BM Genel Sekreteri, hazırladığı sonuç bildirgesini Türkiye saatiyle 15:30'da taraflara sundu.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos, daha sonra örgüt genel merkezinde Kofi Annan'la bir kez daha biraraya geldiler ve cevaplarını bildirdiler.

Denktaş ve Papadopulos örgüt merkezinden ayrılırken gazetecilere yaptıkları kısa açıklamalarda görüşmelerin gelecek hafta adada başlayacağını söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal de binadan ayrılırken, Türkiye'nin sorunun çözümü yönünde siyasi iradesini açıkça ortaya koyduğunu ve görüşmelerin de iyi niyetle yürütülmesi için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle işbirliği içinde elinden geleni yapacağını belirtti. Ziyal, Türkiye için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Kofi Annan'ın hazırladığı ve taraflara sunduğu metinde, 19 Şubat'ta başlayacak görüşmelerin 22 Mart'a kadar süreceği, bu görüşmelerin Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'nun başkanlığında ve teknik komiteler halinde yapılacağı belirtiliyor. Metne göre, 22 Mart'a kadar nihai anlaşma sağlanamadığı takdirde Türkiye ve Yunanistan devreye girecek ve 29 Mart tarihine kadar yine anlaşma sağlamak için çaba harcanacak. Bu da mümkün olmadığı takdirde, Genel Sekreter Kofi Annan, boşlukları dolduracak.

XS
SM
MD
LG