Erişilebilirlik

Powell'dan Arafat'a Suçlama - 2004-02-13


Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinin çıkmaza girmesinden Filistin lideri Yaser Arafat'ı sorumlu tuttu.

Powell, Arafat'ı İsrail karşıtı terör eylemlerini gerçekleştirenlerin kimler olduğunu bilmesine rağmen bu kişileri önlemekte başarısız olmakla suçladı. Senato Dışişleri Komisyonu'nda konuşan Powell, Amerika'nın barışı sağlamak için yoğun çaba harcadığını da vurguladı.

Powell, Filistin Başbakanı Ahmet Kurey'in güvenlik güçlerinin denetimini Arafat'tan devralarak teröre karşı harekete geçmediği sürece, yol haritası adı verilen barış planında ilerleme sağlanması için Amerika öncülüğünde yürütülen çabaların sonuçsuz kalacağını söyledi.

Senato Dışişleri Komisyonu'nda konuşan Powell, Arafat'a bugüne kadar yönelttiği en sert eleştirilerden birini yaptı ve Filistin liderini İsrail'e karşı düzenlenen intihar saldırılarının arkasındaki radikal örgütlere karşı sistemli ve kararlı bir adım atmadığını belirtti.

"Eylemleri kınamaktaki isteksizliği, bir lider olarak herkesin sahip olduğunu söylediği manevi otoriteyi kullanmadığı, bu faaliyetleri sadece kınamakla yetinmeyip arkasında olduğunu bildiği örgütlere karşı harekete geçmediği için sorumluluğu Arafat'a yüklüyorum. Eğer bu yönde bir çaba gösterseydi, bir kararlılık gösterseydi, Filistinlilerin bu eylemleri düzenleyenlerin peşine düşecek bir partner olduğunu bilir ve yaşanabilecek saldırılara karşı durabilirdik."

Powell, yerleşim birimleri, gözaltılar ve Batı Şeria'daki güvenlik duvarının güzergahı gibi konularda İsrail'in izlediği politikaların Filistinlilerde yol açtığı rahatsızlığı anladığını ifade etti. Ancak Powell bu sorunların intihar eylemleri veya diğer terör saldırılarına gerekçe olamayacağını vurguladı.

Powell, Cumhuriyetçi Senatör Lincoln Chafee'nin bir sorusu üzerine İsrail Filistin sorununun çözümü yolunda bir ilerleme sağlanamamasının Amerika'nın İslam dünyasındaki konumuna zarar verdiğini söyledi. Ancak Powell, Başkan Bush geçen ay yaptığı ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında konuya değinmemiş olsa da, yönetimin bir çözüm sağlanması için yoğun çaba harcadığını ifade etti.

"Bu bizim için büyük önem taşıyan bir konu, çünkü İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın dünyanın o bölgesindeki Amerikan karşıtı düşüncelerin gelişmesinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Irak'ta yaptıklarımızı etkilediğini biliyoruz. Ve bu sorunu çözecek sihirli bir değnek bulabilmek için her şeyi yapardım. Ancak üç yıldır uğraşmama rağmen hala bir ilerleme sağlanabilmiş değil. Ve terörizm, Hamas, İslami Cihad ve barışla ilgileri olmayan, Filistin halkının bir devlet sahibi olmasıyla ilgilenmeyen diğer örgütlerden kaynaklanan terörizm hala sürüyor. Onlar sadece İsrail'in yok edilmesiyle ilgileniyorlar."

Amerika Dışişleri Bakanı Powell, Ortadoğu’ya Amerika’nın yeni bir diplomatik ekip göndereceğini de bildirdi.

XS
SM
MD
LG