Erişilebilirlik

'Olumlu ve Makul Önerimiz Masadadır' - 2004-02-12


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs sorununun çözümü için yeni bir öneri sundu.

New York’taki Birleşmiş Milletler görüşmelerine sunulan plana göre, Türk ve Rum liderler Mart ortasında Ada’da 6 gün süren görüşmeler yaparak görüş ayrılıklarını gidermeye çalışacak. Eğer anlaşma sağlanamazsa görüşmelere Türkiye ve Yunanistan da katılacak. Bu da sonuç vermezse Genel Sekreter Kofi Annan, Ankara ve Atina’yla masaya oturup bir anlaşma sağlamaya çalışacak. Rauf Denktaş daha önce Annan’ın anlaşma üzerinde son sözü söylemesine karşı çıkıyordu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş bugünkü görüşmelerden önce bir basın toplantısı düzenleyerek şu açıklamayı yaptı:

"Çıkan anlaşmazlıkların nasıl giderileceği, boş noktaların nasıl doldurulacağına yönelik bir mekanizma önerimiz; olumlu bir öneridir, makul bir öneridir. Ve genel sekreter de zaten bunu teyit etmiştir. Şuanki pozisyon itibariyle son derece olumlu ve genel sekreterin de kabul ettiği bir önerimiz masadadır. Rum tarafının buna nasıl yaklaşacağı şuanda beklediğimiz neticedir."

Bu arada, Genel Sekreter Kofi Annan, Kıbrıs görüşmelerinde bir çözüme varılacağı konusunda umutlu olduğunu açıkladı. Annan, Yunan Alfa televizyonuna verdiği demeçte görüşmeler devam ettikçe ilerleme sağladıklarını bu nedenle tarafları üçüncü kez masaya davet ettiğini bildirdi. New York görüşmelerine bugün Türkiye saatiyle 22:00'de devam edilecek.

Öte yandan, bir Amerikalı yetkili Dışişleri Bakanı Colin Powell’in Türk ve Yunan dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri yaparak tarafları ileri adım atmaya teşvik etmelerini istediğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG