Erişilebilirlik

Kıbrıs Görüşmelerinde Üçüncü Güne Girildi - 2004-02-12


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerle Salı gününden beri yürüttüğü görüşmeler, üçüncü gününe girdi.

İlk görüşmeye oranla daha kısa süren dünkü ikinci tur görüşmelerinden ayrılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bugünü kastederek, "Görüşmelere yarın devam edeceğiz," şeklinde konuştu.

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde devam eden zirve, Ada'nın Annan planı zemininde birleştirilmesi yolunda, taraflar arası görüşmelerin yeniden başlatılmasını hedefliyor. Zirvenin olumlu bitmesi durumunda, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin, görüşmelerini gelecek hafta Lefkoşe'de sürdürmesi bekleniyor.

Tarafların toplantıdan ayrılmasından kısa bir süre sonra açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Türk Dışişleri Bakanı, Türk tarafının Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne, anlaşmazlığın çözümüne yönelik bir öneri sunduğunu açıkladı.

Serdar Denktaş, yaptıkları önerinin, Annan tarafından da kabul gördüğüne, ancak Rumlar tarafından henüz yanıtlanmadığını belirtti. Dışişleri Bakanı, Rumların bu öneriyi düşünmek için yarına kadar süre istediklerini ve bundan dolayı da bugüne üçüncü bir toplantının yapılacağını söyledi.

Serdar Denktaş, “Rumlar olumlu yanıt verirse, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakere süreci başlar,” dedi. Üçüncü tur görüşmelerin bugün Türkiye saatiyle 22’de başlaması planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Denktaş, Kıbrıslı Türk heyetin bugünkü görüşmenin ardından New York’tan ayrılacağını belirtti. Rumların Türk tarafının önerisini olumlu karşılaması durumunda ortak bir metin üzerinde anlaşılıp, bunun Annan tarafından açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Bu arada oldukça yoğun geçtiği öğrenilen zirveden önce konuşan Birleşmiş Milletler Sözcüsü Fred Eckhard, görüşmelerin bir hayli hassas bir konumda olduğunu bildirdi.

Eckhard, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan’ın, barış planını kabul ettirmek için, garantör devletler İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’dan, sürece müdahale etmelerini istediğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Genel Sekreter garantör devletlerle görüştü. Bundan dolayı, Annan bu devletlerden görüşmelerin bu oturumuna katılmalarını istedi. Bu şekilde, genel sekreter, bu devletlere de danışmış oldu."

Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Türk ve Yunan meslektaşlarını arayarak, bir anlaşma konusunda Kıbrıslı taraflara baskıları artırma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan’ın planı, Kıbrıslı Türk ve Rum tarafların, Ada’nın yeniden birleşmesi yönündeki görüşmeleri, Mart sonunda tamamlamasını öngürüyor. Bu süreçten sonra, Annan’ın plandaki diğer çekinceleri çözmesi bekleniyor.

Planın bir sonraki aşamasındaysa, Kıbrıslı Türk ve Rum tarafların kendi kesimlerinde yapacağı referandumlarla, Avrupa Birliği üyeliğinin en geç Nisan ayı içinde oylanması ve Ada’nın Mayıs ayında birleşik bir devlet olarak birliğe katılması öngörülüyor.

Sürecin aksaması durumundaysa, Avrupa Birliği’nden tek yararlanacak olan taraf, Güney Kıbrıs olacak.

XS
SM
MD
LG