Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü'nden İlaç Uyarısı - 2004-02-11


Dünya Sağlık Örgütü, bitkilerden elde edilen geleneksel ilaçların yanlış kullanımının yol açtığı sorunlara dikkat çekerek ülkeleri bu konuda önlem almaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü geleneksel ilaçların gelişmekte olan ülkelerin ardından gelişmiş ülkelerde de hızla yayıldığını belirterek, yılda yaklaşık 60 milyar dolarlık bir Pazar oluşturduğunu vurguladı. Örgüt bu ilaçların kullanımındaki artışın çeşitli riskleri de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Bitkilerden elde edilen ilaçların yol açtığı sağlık sorunlarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü, bunun ilaçların kalitesizliğinden, ilaçlarda kullanılan bitkilerin bozukluğundan ve yanlış bitki türlerinin kullanımından kaynakladığını duyurdu.

Örgütün Temel İlaçlar ve Tıbbi Malzemeler Müdür vekili Hans Hogerzeil, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden ithal edilen bu tür ilaçların güvenli bir şekilde kullanımını sağlayacak düzenlemelere gidilmesi gerektiğini kaydetti.

"Dikkat edilmesi gereken sorunlardan birisi örneğin, geleneksel ilaçlara her hangi birisinin antibiyotik eklemesi olabilir. Bitkisel ilaçların ticareti arttıkça, bu konuda uluslar arası düzenlemelere gidilmesi ihtiyacı da artıyor. Ortada gerçekten büyük bir Pazar var. Söz konusu Pazar zaten büyüktü ve daha da büyüyor.”

Örgüt, geleneksel ilaç ve tedavilerin düzensiz veya uygun olmayan biçimlerde kullanılmasının yol açabileceği bir dizi soruna dikkat çekiyor. Örneğin, batıda Ephedra olarak bilinen Ma Huang bitkisi Çin’de geleneksel olarak solunum rahatsızlıklarına karşı kullanılıyor.

Ancak aynı bitki Amerika’da kilo verme amacıyla satılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu bitkinin aşırı dozda kullanımının ölümlere, kalp krizlerine ve felç vakalarına neden olduğunu belirtiyor.

Örgüt, bu sektördeki uluslar arası ticaretin artmasının bitkisel ilaçlarda ve diğer doğal sağlık ürünlerinde kullanılan ham maddelerin aşırı ölçüde tüketilmesine ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olabileceğini vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bu durum kontrol altına alınmazsa yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bazı türlerin ortadan kalkabileceği uyarsında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG