Erişilebilirlik

Kerry Virginia ve Tenessee'de de Kazandı - 2004-02-11


Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yarışan isimlerin Virginia ve Tennessee eyaletlerindeki önseçim mücadelesini de Massachusetts Senatörü John Kerry kazandı.

Virginia ve Tennessee eyaletlerindeki önseçimleri de kazanan John Kerry, Demokrat başkan adaylığı yarışında, rakipleriyle arasını gittikçe açıyor.

Kerry, Virginia eyaletinde oyların yüzde 51’ini alırken, Tennessee’de de yüzde 40 oyla rakipleri, John Edwards, Wesley Clark ve Howard Dean’i büyük farkla geride bıraktı.

Massachusetts Senatörü Kerry, Virginia ve Tennessee eyaletlerinde zorlanmadan birinciliği kazandı. Bazı siyasi gözlemciler, muhafazakar güneyli seçmenlerin liberal görüşlü Kerry’ye oy vermeyeceğini ileri sürüyordu. Ancak seçim sonuçları bunun doğru olmadığını gösterdi. Virginia’da taraftarlarına hitap eden Kerry şunları söyledi:

Kerry, ülkenin her yerinde seçmenin değişim istediğini ve bu durumun kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Virginia’da Kuzey Carolina Senatörü John Edwards ikinci, emekli orgeneral Wesley Clark üçüncü, eski Vermont Valisi Howard Dean ise dördüncü geldi. Tennessee eyaletindeki önseçim sonuçları de pek farklı değil. Yapılan kamuoyu araştırmaları, önseçimlerde oy kullanan demokratların işsizlik, ekonomi ve Irak savaşından kaygı duyduğunu gösterdi. Ancak Demokratların birçoğunun Kerry’i desteklemesinin başlıca nedeni, Başkan Bush’un karşısında en güçlü aday olarak onu görmeleri.

Bu arada, Senatör Kerry’nin son iki zaferi partinin başkanlık adaylığı için yarışan diğer adayların yarıştan çekilmeleri için üzerlerindeki baskıyı arttırdı. Adaylardan çoğu, “Süper Salı” olarak adlandırılan ve 2 Mart’ta 10 eyalette yapılacak ön seçimlere kadar mücadele edeceklerini açıkladı.

Eski Vermont Valisi Howard Dean ise umudunu gelecek Salı günü Wisconsin’de yapılacak ön seçimlere bağlamış durumda. Ancak bu eyalette yapılan kamuoyu yoklamalarında da Senatör Kerry önde gidiyor. Dean, daha önce, yarışta kalabilmek için Wisconsin’de mutlaka kazanmak zorunda olduğunu söylemişti. Ancak Dean bugün, bu eyalette ne sonuç alırsa alsın yarışa devam edeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG