Erişilebilirlik

New York'taki Kıbrıs Görüşmeleri Üçüncü Tura Kaldı - 2004-02-11


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerle görüşmeler üçüncü güne sarktı.

Pazartesi günkü ilk görüşmeye oranla daha kısa süren ikinci tur görüşmelerinden ayrılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Perşembe gününü kastederek, "Görüşmelere yarın devam edeceğiz," şeklinde konuştu.

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde devam eden zirve, Ada'nın Annan planı zemininde birleştirilmesi yolunda, taraflar arası görüşmelerin yeniden başlatılmasını hedefliyor. Zirvenin olumlu bitmesi durumunda, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin görüşmelerini gelecek hafta Lefkoşe'de sürdürmesi bekleniyor.

Erdoğan: 'Acil ve Kalıcı Çözümden Yanayız'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Parti Grup toplantısında yaptığı konuşmada New York’taki gelişmeleri yakından izlediklerini ve adada adil ve kalıcı bir çözümden yana olduklarını söyledi. Ankara’da Meclis Genel Kurulunda bugün yapılması planlanan Kıbrıs konulu toplantı ise New York görüşmelerinin bugün de devam edecek olması nedeniyle ertelendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün toplanan partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada , “gerek Güney Kıbrıs gerek Kuzey Kıbrıs konusunda hayırlı bir netice olsun ve çözüm ortaya çıksın Biz iyi niyetimizi ortaya koyduk” dedi. Kıbrısta adil ve kalıcı bir çözümden yanayız diyen Başbakan “Kıbrıs meselesi milli bir meseledir” diye konuştu. Muhalefeti ve diğer partileri de konuşmasında eleştiren Erdoğan, “Bugüne kadar Kıbrıs konusunda ağzından bir tek kelime çıkmayanlar utanmadan Kıbrıs konusunu seçim malzemesi yapıyorlar” dedi.

New Yorkta’ki Kıbrıs zirvesinin devam ettiği dakikalarda dün gece Ankaradaki beklenti Başbakan Erdoğan’ın Güney Kore dönüşü Kıbrıs konusunda ikinci bir zirve yapmasıydı ancak New York taki görüşmelerinin uzaması nedeniyle bu zirve gerçekleşmedi. Erdoğan dün Güney Kore dönüşü Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili ilk açıklamasını uçakta yaptı. Erdoğan, “Denktaş a bir yol haritası verdik. Bu haritaya ne kadar sadık kalır ya da kalmaz görürüz . Sadık kalmazsa bedelini Kuzey Kıbrıs öder” dedi. Erdoğan, Güney Kore ziyareti dönüşü Esenboğa Havaalanında da kısa bir açıklama yaptı. Başbakan New York’taki Kıbrıs görüşmeleri konusunda ümitli olup olmadığıyla ilgili, “Biz reel politik yapmayı severiz, attığımız her adımı şüphesiz ki bir ümit üzerine atarız, ümitsiz yaşanılmaz, ümitsiz siyaset yapılmaz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise dün Polonya ziyaretinden yurda döner dönmez bazı bakanlarla Başbakanlık binasında biraraya geldi. Gül’ün başkanlık ettiği toplantıya, Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener ile Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu katıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, bugün Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak Kıbrıs konusundaki gelişmelere ilişkin bilgilendirme toplantısına yönelik hazırlıklar da ele alındı. Ancak son alınan haberlere göre Meclis Genel Kurulu toplantısı Kıbrıs’taki görüşmelerin devam etmesi ve bu görüşmeleri etkileyebileceği nedeniyle önümüzdeki haftaya ertelendi.

Bugün Ankarada bir başka önemli gündem konusu ise Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Ankara ziyareti. Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’le temaslarda bulunacak olan Mübarek’in başta Irak taki son gelişmeler olmak üzere İsrail-Filistin uyuşmazlığı ve Ortadoğudaki gelişmeler konusunda önemli görüşmeler yapması ve yarın sabah saatlerinde Ankara’dan ayrılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG