Erişilebilirlik

ABD 24 Yıl Aradan Sonra Libya'ya Diplomat Atadı - 2004-02-11


Amerika Libya’daki diplomatik varlığını yeniden kurdu. Amerika Dışişleri Bakanlığı, bir Amerikalı diplomatın Trablus’ta Belçika Büyükelçiğinde görev yapacağını bildirdi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Muamer Kaddafi’yle en kısa zamanda görüşmek üzere Trablus’a gideceği açıklandı.

Açıklama, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından Libyalı meslekdaşı Muhammed Abdülrahman Şalgam’la Londra’daki görüşmesinden sonra yapıldı. İngiltere ve Libya dışişleri bakanlarının bu buluşması, son 20 yılda iki ülke arasındaki en üst düzeyde gerçekleştirilen, ilk görüşme oldu.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Libya’nın başkenti Trablusgarp’taki Amerikan elçiliğinin 1980 yılında kapanmasından sonra Libya’ya ilk kez bir diplomatın atandığını duyurdu. Amerika’nın tavrındaki bu değişikliğin nedeni ise, Libya’nın Aralık ayında kitle imha silahları programından vazgeçme kararı.

Bush yönetimi, yaklaşık 20 yıldır Libya’da Amerikan çıkarlarını gözeten Belçika büyükelçiliğine bir Amerikalı diplomat atayarak Libya’yla siyasi ilişkileri sürdürme konusunda ilk adımı atmış oldu. Amerikalı yetkililer ve silah uzmanları, Libya’nın nükleer silahlarını ve füze programını imha etmesine yardımcı olmak amacıyla son haftalarda bu ülkeye giderek daha yoğun ziyaretlerde bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, atama kararının Başkan Bush’un Libya’yı kitle imha silahlarıyla ilgili kararından dolayı ödüllendireceği yönündeki açıklaması doğrultusunda alındığını söyledi. Boucher bu kararın iki ülke arasındaki temasları artırarak çalışmaları kolaylaştıracağını vurguladı.

"Libya hükümetinin gerekli adımları atması ve ciddiyetini ve iyi niyetini göstermesi karşılıksız kalmayacak. Biz de oraya bir görevli atayarak, birlikte çalışmayı, işleri kolaylaştırmayı ve teması sürdürmeyi amaçlıyoruz.”

Libya’nın da kısa bir süre içinde Washington’da bir diplomatik temsilcilik oluşturmasını beklediğini ifade eden sözcü Boucher, ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla Amerika’nın bu ay sonuna kadar yeni adımlar atabileceğini söyledi.

Atılması beklenen adımlardan biri de Amerikan pasaportu ile Libya’ya seyahat edilmesini yasaklayan kararın kaldırılması.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, geçen yıl bu yasağın her üç ayda bir gözden geçirileceğini duyurmuştu ve 24 Şubat’ta üç aylık süre doluyor. Pasaport yasağının kaldırılmasına Libya’ya yapılacak seyahatlerde mali işlemlerin serbest bırakılması kararının da eşlik edebileceği belirtiliyor.

Her iki ülkenin üst düzey yetkilileri geçen Cuma günü Londra’da yaptıkları görüşmelerde, Libya’nın silahsızlanma çabalarının sürmesi koşuluyla karşılıklı olarak atılabilecek adımları görüşmüştü.

Libya’nın Amerika’nın terörü destekleyen ülkeler listesinde bulunması bu ülkeyle kapsamlı bir diplomatik ilişki kurulmasını engelliyor.

Libya’nın geçen yıl 1988 yılında 103 sefer sayılı Pan Am uçağının İskoçya üzerinde düşürülmesi olayındaki sorumluluğunu üstlenerek tazminat ödemeyi kabul etmesine rağmen, Amerikalı yetkililer Trablusgarp yönetiminin terör örgütleriyle geçmişteki ilişkisinin uzantılarından endişe duyduklarını belirtiyor.

Boucher, Amerikalı yetkililerin 1980 yılında kalabalık bir grubun saldırısına uğradıktan sonra kapatılan Amerikan büyükelçiliği binasında incelemelerde bulunduklarını da açıkladı.

Boucher, yetkililerin halen Belçika’nın denetiminde bulunan binanın gelecekte Amerikan misyonu tarafından kullanılabilir durumda olup olmadığı konusunda bir karar vermediklerini ifade etti.

XS
SM
MD
LG