Erişilebilirlik

OPEC Petrol Üretimini Sınırlamayı Planlıyor - 2004-02-10


Petrol üreten ülkeler Örgütü OPEC’in petrol bakanları bugün Cezayir’de toplanıyor. Toplantıda fiyatlarının düşmesini durdurmak amacıyla üretimin sınırlanması ele alınacak.

OPEC Başkanı Purnomo Yusgiantoro, üyelerin, aşırı petrol üretimini sınırlandırmak için adımlar atmadıkları taktirde, fiyatların önemli ölçüde düşmesinin sonuçlarına katlanmak durumunda kalacağı uyarısında bulundu.

Günlük petrol üretim kotasını 24.5 milyon varil olarak belirleyen OPEC, günde 1.5 milyon varil fazladan üretim yapıyor.

Amerika’nın soğuk bir kış geçirmesi ve Çin’in petrole talebinin yüksek olması yüzünden, fazla üretime rağmen bir varil petrolün fiyatı 28 doların fazla altına düşmedi. Toplantıda üyelerden bir bölümünün, üretimi şu andaki düzeyde tutmayı önermesi bekleniyor.

Petrol sanayii uzmanları OPEC’in resmi kotaları azaltmayacağını, ancak üyelerin, petrol üretimlerini kısıtlamaları için teşvik edileceğini belirtiyorlar.

OPEC’e üye olan Irak, petrol üretiminde kota sistemine dahil değil. Amerika’nın geçen yılki harekatından sonra Irak’ın petrol üretimi önemli ölçüde azalırken, ortaya çıkan açık diğer üyelerin üretimlerini arttırması yoluyla kapatıldı.

XS
SM
MD
LG