Erişilebilirlik

Amerika Ortadoğu'da Demokrasi İstiyor - 2004-02-10


Bush Yönetimi Ortadoğu’ya demokrasi getirilmesi ve reformlar yapılması konusunda yeni bir uluslararası çabaya öncülük etmeye hazırlanıyor.

Ancak Dışişleri Bakanı Colin Powell, Amerika’nın kendi değerlerini bölgenin isteksiz hükümetlerine zorla dayatmayacağını söyledi.

Başkan Bush Ortadoğu’da demokratik reform yapılması planını ilk kez geçtiğimiz yıl yaptığı bir konuşmada dile getirmişti. Başkan planını, bu yıl yapılacak NATO, Avrupa Birliği ve G-8 Sanayileşmiş Ülkeler zirvelerinde de gündeme getirmek istiyor.

Yetkililere göre, Başkanın uluslararası demokrasi planının ayrıntıları henüz hazır değil. Ancak Başkanın, planını, Haziran ayına kadar tamamlayarak Amerika’da yapılacak sanayileşmiş ülkeler zirvesinde açıklaması bekleniyor.

Amerikalı yetkililer, eski Sovyet Bloğunun demokratikleşmesine katkıda bulunan 1975 Helsinki Anlaşmasına benzer bir model üzerinde çalışıyor. Amerikalı diplomatlar, Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerinde planla ilgili nabız yoklamalara başladılar bile. Dışişleri Bakanı Colin Powell dün Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Veliaht Prens Salman bin Hamad Halife ile bir araya geldi.

Powell, Bahreyn Dışişleri Bakanıyla yaptığı ortak basın toplantısında, bölgedeki reform sürecine Amerika’nın yardıma hazır olduğunu söyledi:

Powell, bölge ülkelerine bir şey dayatmaya çalışmadıklarını, sadece birlikte çalışmak istediklerini söyledi. Bakan, bölge ülkelerin demokrasi, insan hakları ve ekonomik kalkınma konularında çok önemli kararlar vermekte olduğuna dikkati çekti ve Bahreyn’i buna örnek gösterdi.

Bir süre önce parlamento seçimleri yapan Bahreyn, Amerika’yla serbest ticaret anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Bahreyn Dışişleri Bakanı Salman, Ortadoğu ülkelerinin, demokrasinin yerleşmiş olduğu ülkelerden faydalanabileceğini belirtti ancak demokrasi modelinin tek tip olmadığını vurguladı.

Bahreyn Dışişleri Bakanı, Amerika’nın reform planını genel olarak benimsediklerini, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve serbest piyasa ekonomisi gibi ilkeleri reformlara temel saydıklarını vurguladı. Bakan, her ülkenin bu ilkeler doğrultusunda nasıl hareket edeceğine ise kendisinin karar vermesi gerektiğini belirtti.

Başkan Bush, geçen Kasım ayında bölge ülkelerine yaptığı çağrıda, Irak’taki gelişmeleri iyi takip etmelerini istemiş ve bunun “küresel demokratik devrim”in başlangıcı olduğunu söylemişti.

XS
SM
MD
LG