Erişilebilirlik

Kerry Önde Gidiyor - 2004-02-09


Amerika’da, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Demokrat Partinin adayını belirleyecek ön seçimler devam ediyor.

Massachusetts Senatör John Kerry, Michigan ve Washington eyaletindeki ön seçimleri birinci tamamlarken Kuzey Carolina Senatörü Edwards ve eski Vermont valisi Howard Dean de yarıştan kopmamak için büyük çaba gösteriyor.

Senatör John Kerry durumunu giderek güçlendiriyor. Kerry, Cumartesi günü itibariyle yapılan 12 önseçimin 10’undan birinci çıkmayı başardı. Kerry’nin geride bitirdiği iki eyalet güneydeki Güney Carolina ve Oklahoma’ydı. Ancak Güney eyaletleri bile önümüzdeki günlerde yapılacak ön seçimlerde Kerry için umut veriyor. Yarın Virginia ve Tennessee’de yapılacak ön seçimler öncesi düzenlenen kamuoyu yoklamaları Kerry’nin yarışı önde götürdüğünü gösteriyor.

Kerry’nin bu iki eyaletin en az birinde bile başarılı olması Güneyli oylara umudunu bağlayan Senatör John Edwards için oldukça kötü haber anlamına gelecek. Fox Televizyonunda konuşan Edwads, Senatör Kerry’e yönelen desteğin kendisini yıldırmadığını belirtti.

Edwards, Salı günü Tenessee ve Virginia’da yapılacak seçimlerden sonra, hala delegelerin yüzde 75 kadarının daha belirleneceğini, partisinin adayını belirleme işini daha zaman alacak uzun bir süreç olarak gördüğünü vurguladı.

Edwards, Michigan’da üçüncü, Washington eyaletinde de dördüncü olmuştu. Eski Vermont valisi Howard Dean şu ana kadar hiçbir ön seçimden zaferle çıkamamasına rağmen iddialı konuşmayı sürdürüyor. Dean, CBS televizyonunda yayınlanan röportajda, Michigan ve Washington eyaletinde ikinci gelmesinin, kamuoyu yoklamalarında bir süre önce olduğu gibi yarışta yeniden liderliğe doğru tırmanmasının bir işareti olduğunu sayıyor.

Dean, yarıştaki yerinin New Hampshire’dan bu yana en güçlü seviyesine ulaştığını ve kendisini liderliğe taşıdığını savundu. Dean, delegelerin henüz yüzde 15inin seçildiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG