Erişilebilirlik

Kıbrıs Zirvesi İçin Geri Sayım Başladı - 2004-02-09


Kıbrıslı Türk ve Rum Liderler, yarın New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la biraraya gelmeye hazırlanıyor.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’un Annan planı konusundaki çekincelerini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne aktarması bekleniyor. Annan iki liderden alacağı izlenime göre, barış planını yeniden uygulamaya koyup koymayacağına karar verecek.

Denktaş, yarınki görüşmeler öncesi New York’ta yaptığı bir açıklamada, Annan’ın sürekli Yunan ve Rum taraflarıyla temasta bulunduğunu söylerken, genel sekreterin kendisini devre dışı bırakmasından şikayetçi oldu. Denktaş aynı zamanda görüşmelerin bir gün süreceğini umduğunu da kaydetti.

Denktaş açıklamasında, “Yalnız Kıbrıs Türklerinin değil, Türkiye’nin de haklarını savunmak için burada bulunuyoruz. İyi niyetle görüşmek için geldik” dedi.

New York’ta bulunan Rauf Denktaş’a, Başbakan Mehmet Ali Talat, Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ve anayasa danışmanı Profesör Mümtaz Soysal da eşlik ediyor.

Atina’da Yunan Başbakanı Kostas Simitis’le görüşmelerde bulunan Rum Cumhurbaşkanı Papadopulos da, New York’a hareket etti. Papadopulos’un heyetinde, eski Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides de bulunuyor. Tasos Papadopulos, Fransız Haber Ajansı AFP’ye verdiği demeçte, Annan planını Kıbrıslı Türk liderlerle görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

Öte yandan Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Annan, Kıbrıslıların, adayı birleştirmek için tarihi fırsatı kaçırmamaları yönünde, liderlerine baskı yapacaklarını umduğunu belirtti.

Annan’ın, önümüzdeki saatlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerini Kıbrıs’la ilgili son gelişmeler hakkında bilgilendirmesi bekleniyor. Mayıs ayına kadar Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamaması durumunda, Güney Kıbrıs tek başına Avrupa Birliği’ne kabul edilecek.

XS
SM
MD
LG