Erişilebilirlik

Bush Irak'ta Savaş Kararını Savundu - 2004-02-08


Başkan Bush, Irak’ı işgal kararını yeniden savundu ve savaş öncesi istihbaratın doğruluğunu soruşturmak üzere atadığı bağımsız komisyonla işbirliği ile yapacağını açıkladı. Irak’ta savaşa gerekçe olarak gösterilen kitle imha silahlarını bulunduğu yolundaki istihbaratın yanlış olduğu bildiriliyor.

Başkan Bush, NBC televizyonuna verdiği ve bir saat süren özel mülakatta, bağımsız komisyona çalışmaları için bir yıldan faza süre verdiğini çünkü soruşturmanın aceleye getirilmesini istemediğini söyledi.

Bush, seçim yılında kötü haberlerden kaçınmak için komisyondan raporunu gelecek yılın Mart’ında sunmasını istediği yolundaki eleştirileri reddetti ve şöyle dedi:

"Seçim dönemine girdik. Benim sorumluluktan kaçmaya çalıştığımı söyleyen insanları çok iyi anlıyorum. Ama Amerikan halkının önünde, iyi kararlar alıp almadığım, Saddam Hüseyin’i devirmekle doğru karar verip vermediğim konusunda değerlendirme yapması için daha uzun zaman var. Bu konuyu tartışmaya hazırım."

Bazı Demokrat Partili politikacılar Başkan’ın Irak’a savaş açılmasını haklı göstermek için Amerikan halkını yanılttığını söylüyor ve komisyondan Bush yönetiminin savaş öncesi istihbaratı bu amaçla tahrif edip-etmediğini soruşturmasını istiyor.

Başkan Bush, dokuz kişilik bağımsız komisyonun, Amerikan istihbarat örgütlerinin çalışmalarını genel olarak değerlendireceğini söylerken şöyle dedi:

"Bu stratejik bir değerlendirme olacak. Amerika’nın istihbarat toplama yeteneklerine bakacaklar. Kuzey Kore ya da Pakistanlı bilimadamı Abdülkadir Han hakkında yeterli bilgi sağlayacak istihbarat yeteneğine sahip olup-olmadığımızı araştıracaklar."

Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı George Tenet, Pakistan’ın atom bombasının mimarı olarak bilinen Albdülkadir Han’ın yasadışı nükleer teknoloji satışlarını Amerikan istihbaratının ortaya çıkardığını öne sürüyor.

Başkan Bush, istihbarat hatalarına rağmen Irak’a savaş açma kararının doğruluğunu savunuyor; Saddam Hüseyin’in kendi halkına işkence eden ciddi ve büyüyen bir tehdit olduğunu söylüyor.

Bush, NBC'de yayınlanan mülakatında Irak'ta kurulacak yeni hükümetin demokrasinin tüm Ortadoğu’da yayılmasını sağlayacağını da söyledi.

XS
SM
MD
LG