Erişilebilirlik

Avusturya'da 'Terminator'e Tepkiler - 2004-02-08


California eyaleti valisi, aktör Arnold Schwarzenegger’in başı, doğduğu ülke olan Avusturya’yla derde girdi. Nedeni, Schwarzenegger’in, Salı günü Kaliforniya Eyalet Cezaevi’nde infaz edilecek bir idam mahkumunu affetmeyi reddetmesi.

Ünlü aktörün California eyalet valisi olarak seçilmesi, ülkesi Avusturya’da geniş çaplı kutlamalara yol açtı. Ancak, filmlerde canlandırdığı bir karaktere atfen “Terminatör“ adı verilen valinin, birden fazla cinayetten idam cezasına çarptırılan Kevin Cooper adlı Afrika kökenli bir mahkumu affetmeyi reddetmesi, Avusturya’da yoğun tepkilere neden oldu.

Avusturya Dışişleri Bakanı Benita Ferrero-Waldner, Schwarzenegger’in bu kararından dolayı düş kırıklığına uğradığını söyledi. Avusturya Parlamentosu Başkanı Heinz Fischer ise, ölüm cezalarının modern toplumlarda meşru yeri olmadığını savundu.

Strasbourg'daki Avrupa Konseyi’nin Avusturyalı dönem başkanı Peter Scheider de, Amerikan hükümetinden, ölüm cezasını kaldırması yönünde istekte bulundu ve Vali Schwarzenegger’e resmi bir mektup yazdı. Scheider bu konuda şunları söyledi: "Amerikan yönetiminden ve Kongre üyelerinden aldığım yanıt, idam cezasının federal değil, eyaletleri ilgilendiren bir konu olduğuydu. Bundan dolayı biz de, idam cezası olan Amerikan eyaletlerinin valilerine yazarak, bu cezayı uygulamamalarını istiyoruz."

Avusturya’nın ikinci büyük kenti Graz’dan da Schwarzenegger’e yönelik tepkiler geldi. Avusturya Yeşiller Partisi, California Valisi’nin doğum yerinde gösteriler düzenlerken kendi adının verildiği stadyuma yeni bir isim verilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Başkanı Scheider, halen Avusturya pasaportu taşıyan Vali Schwarzenegger’in, kendi ülkesinde neler hissedildiğini anlaması gerektiğini şu sözlerle vurguladı: "Umarım Schwarzenegger, idam cezasını onaylaması durumunda, kendisinin ve temsil ettiği eyaletin, Avrupa’da nasıl bir imaj bırakacağının farkındadır." Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in geçen haftaki toplantısında Amerika, idam cezasının hala uygulandığı bir ülke olarak İsviçre tarafından eleştirildi. AGİT’e üye olan Amerika ise, idam cezasının hiçbir uluslararası yasayı çiğnemediği görüşünü savunuyor.

XS
SM
MD
LG