Erişilebilirlik

ABD: 'Kıbrıs'ta Arabulucu Olmayacağız' - 2004-02-06


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın daveti üzerine New York’a gidebileceğini açıkladı.

Denktaş bu açıklamayı dün akşam Ankara’da Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıslı liderleri görüşmelere yeniden başlamak için 10 Şubat’ta New York’a davet etmiş bulunuyor.

Annan, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den de gerektiğinde görüşmelere katılmak üzere New York’a birer temsilci göndermelerini istedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, dünkü basın brifinginde, görüşmelerle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi, Birleşmiş Milletler genel sekreteri tarafları, önerdiği plan çerçevesinde görüşmeler için 10 Şubat’ta New York’a çağırdı. Bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Genel Sekreterin çalışmalarını elimizdeki tüm imkanlarla kuvvetle desteklemeye devam ediyoruz. Tarafları da, 1 Mayıs tarihinde birleşik bir Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne üye olabilmesi için aynı şekilde davranmaya çağırıyoruz."

Sözcü Amerika’nın Kıbrıs özel koordinatörü Thomas Weston’un New York’a gideceğini ancak görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Sözcü Bakanlık Müsteşarı Mark Grossman’ın görüşmelere katılacağı yolundaki haberin doğru olmadığını belirtti.

Washington’un arabulucu olmayacağını yeniden vurgulayan sözcü Richard Boucher, Amerika’nın Kıbrıs’ta üs istediği haberini de yalanladı.

Bu arada Reuter Ajansı Kıbrıs’tan verdiği haberde Annan’ın taraflara, hazırladığı planın 23 Nisan’da referanduma sunulmasını önerdiğini de bildirdi. Atina haber ajansı ise referandum tarihini 21 Nisan olarak verdi.

XS
SM
MD
LG