Erişilebilirlik

Hamile Kadınların Korkulu Rüyası - 2004-02-06


Her yıl dünya çapında yaklaşık üç milyon hamile kadın gebelik zehirlenmesine ya da tıbbi terminolojiyle "pre-eklampsi" adı verilen bir rahatsızlığa yakalanıyor. Yaklaşık 75 bin kadın da de bu rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybediyor.

Söz konusu rahatsızlık, annenin tansiyonu düzenli takip edilerek saptanabiliyor ancak bu yöntem de kesin bir teşhis sağlamaya yetmiyor. Yeni bir kan testi ise, daha net bir teşhis koymayı sağlayabilir.

Genellikle hamileliğin ikinci yarısında rastlanan gebelik zehirlenmesi aniden ortaya çıkıyor. Bu rahatsızlık çok daha ciddi bir hastalık olan ve hamile kadında sara nöbetlerine yol açarak hem annenin hem de bebeğin ölümüne neden olan "eklampsi" yi tetikleyebiliyor.

Harvard Üniversitesi ile Boston’daki Beth Deaconess Hastanesine bağlı araştırmacılar, kanda, gebelik zehirlenmesi riskinin arttığını gösteren bir maddeyi ortaya çıkardılar.

Yarısı gebelik zehirlenmesi olan, yarısı da bu hastalığa yakalanmamış 280 kadını kapsayan araştırma sonunda, s-FIT1 adı verilen maddenin halen hasta olan kadınların kanında diğerlerine nazaran üç kat daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmanın sonuçlarını yayımlayan New England Tıp Dergisi editör yardımcısı Carin Solomon bu amaca dönük bir kan testine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı:

"Kan basıncı artınca, rahatsızlığın da arttığı ortada. İlginç olan şu ki, s-FIT1 adı verilen bu madde, bu klinik bulgular ortaya çıkarılmadan önce de, aşırı biçimde ve açıkça artıyordu.”

Ancak doktor Solomon, s-FIT1 seviyesinin diğer şeylerin yanı sıra, genetik faktörler, şeker hastalığı, kalsiyum eksikliği gibi nedenlerle de artabileceğini kaydediyor.

Boston’daki Beth Deaconess hastanesinde böbrek uzmanı olarak çalışan ve araştırmanın sonuçlarını kaleme alan Vikas Sukhatame de aynı fikirde: "Başka grupların da hala araştırılması ve dikkatlice incelenmesi gerekiyor.”

Yakın bir gelecekte gebelik zehirlenmesini önceden saptamaya yönelik bir kan testi geliştirilebilir. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma da, rahatsızlığın s-FIT1 düzeyindeki artışla açık bir şekilde teşhis edilebildiğini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG