Erişilebilirlik

'AB Türkiye İle Müzakerelere Hazır Değil' - 2004-02-05


Gerek Almanya’da yapılacak eyalet seçimleri, gerekse 13 Haziran’da gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimleri politikacıların her yerde boy göstermesine yol açıyor.

Almanya’daki ana muhalefet lideri ve Hıristiyan Demokrat Parti Başkanı Angela Merkel, Avrupa'da yaşayan Hıristiyanları bir araya getirmek amacı ile oluşturulan Avrupa Halk Partisi’nin Brüksel’de düzenlenen 16. Kongresi’nde Schröder’i ağır bir dille eleştirdi. Federal Almanya Başbakanı’nın ürettiği politikaları‚ 'Romboluk' olarak niteyen Merkel, Schröder’in 2007-2013 yılları için hazırlanan AB finans programına sunduğu önerilerin Doğu Almanya’ya zarar vereceğini ifade etti.

Angela Merkel Türkiye’nin üyeliği için de, 'Türkiye’nin birliğe alınması için 40 yıldır izlenen yol hatalarla dolu. Türkiye’ye boş umutlar vermek yerine, gerçekleri söylemek daha doğru olur' yorumunda bulundu.

Schröder hükümetinin ‘Türkiye uzun vadede birliğe alınır’ şeklindeki açıklamalarını da eleştiren Merkel, 'Bulgaristan ve Romanya 2007 yılında üye olacaklar, Türkiye’nin de birliğe dahil edilmesi gündeme gelecek, burada önemli olan AB’nin yeni katılımcılara ve yeni müzakerelere hazır olup olmadığının ve Türkiye gibi büyük bir ülkeyi bünyesine dahil edecek kapisiteye sahip bulunup bulunmadığının saptanmasıdır. Hıristiyan Demokratlar olarak bu konuda çeşitli endişelerimiz var.' şeklinde konuştu.

Önümüzdeki hafta Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceğine de dikkat çeken bayan lider, Türkiye ile görüşmelere açığız ve bunu istiyoruz. Ancak bizim istediğimiz, özel bir iş birliği ve üyelik konusunda uygulanabilecek üçüncü bir çözüm. Jeopolitik ve güvenlik konularında Türkiye ile işbirliğimizi ve ikili ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. Bütün bunları orada dile getireceğim.' yorumunda bulundu.

NATO ortaklığı çerçevesinde Türkiye’nin yaptıklarını Hıristiyan Demokratlar olarak takdir ettiklerini de sözlerine ekleyen Merkel, 'Bu noktada bir sorun yok, yaşanan görüş ayrılıkları Türkiye’nin AB’ye üye olduğu takdirde diğer üye ülkelerle eşit haklara sahip olmak istemesi noktasında ortaya çıkıyor.' dedi.

Angela Merkel ayrıca, 1963’ten bu yana AB’ye girmek istediğini dile getiren Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesinin yanı sıra birlik tarafından sınanmayı da göz ardı etmemesi gerektiğini savundu. Avrupa parlementosu seçimlerinde Türkiye ve Türklerin propoganda malzemesi yapılmasına da değinen Angela Merkel, bu ay başında Hıristiyan Birlik Partisi lideri Edmud Stoiber’in 'Parlamento seçimlerinden önce AB’nin Türkiye politikasına netlik kazandırmamamız gerekir' sözlerinin aksine, 'Tabii seçim sürecinde Türkiye ve Türklerle ilgili pek çok konu konuşulacaktır. Ancak bu konu bizim seçim kampanyalarımızın ağırlıklı noktasını oluşturmuyor.' dedi.

XS
SM
MD
LG