Erişilebilirlik

CIA Başkanı Irak İstihbaratı Hakkında Konuştu - 2004-02-05


Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı George Tenet, Irak’ın savaş öncesi Amerika için acil tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Tenet, bugün Washington’da yaptığı açıklamada istihbarat uzmanlarının Irak’ın belirli türde yasadışı silaha sahip olduğuna ve başka silahlar da geliştirmeye çalıştığına inandıklarını belirtti. Ancak CIA Başkanı, Amerikan ajanlarının Saddam Hüseyin rejimine sızmada güçlük çektikleri uyarısında bulundu.

İstenilen türde rapor vermesi için örgüte baskı yapıldığı iddialarını reddeden George Tenet, Başkan Bush’un sadece gerçeklerin kendisine sunulmasını istediğini söyledi.

CIA Başkanı George Tenet, Georgetown Üniversitesindeki konuşmasında, Amerikan istihbarat uzmanlarının savaş öncesinde Irak’ın kitle imha silahları geliştirmeye çalıştığını bildiklerini söyledi. Irak bu çabalarında zaman zaman başarılı olduğunu da belirten Tenet devamla şöyle dedi:

"Hiç kimse durumun acil bir tehdit oluşturduğunu söylemedi. Yönetim için Irak’taki durumun tarafsız bir değerlendirmesini yaptılar, acımasız bir diktatörün yalanlarına, gizli projelerine objektif bir açıdan ışık tutmaya çalıştılar."

CIA Başkanı, istihbaratın siyah beyaz olmadığını, elde edilen bulguların tamamen doğru ya da tamamen yanlış olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi. George Tenet konuşmasında, Irak’ın kimyasal, biyolojik ve nükleer silah programıyla ilgili çeşitli görüşler ortaya atıldığını hatırlattı, bu görüşlerin 2002 yılının Ekim ayında bir raporla Beyaz Saray’a ilettiklerini kaydetti. Irak’ta kitle imha silahları arama çalışmalarının devam ettiğine dikkati çeken CIA Başkanı şöyle konuştu:

"Saddam Hüseyin’in, sivil fabrika ve tesisleri çok kısa bir zaman içersinde askeri amaçla kullanma imkanı vardı. Buna hala inanıyorum. Ama bulmayı umut ettiğimiz kitle imha silahlarına raslamadık. Henüz biyolojik silah da bulamadık. Bu da bir gerçek."

CIA Başkanı George Tenet, Bush yönetiminin savaşı haklı göstermek için kitle imha silahları konusunda istihbarat örgütlerine baskı yapmadığını da söyledi.

Başkan Bush ve Irak’a askeri müdahaleyi destekleyen İngiltere Başbakanı Tony Blair, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarını savaşa gerekçe göstermişti. Ancak yapılan tüm aramalara rağmen Irak’ta bu tür silahlar bulunamayınca hem Amerika hem de İngiltere’de istihbarat örgütleri hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

XS
SM
MD
LG